All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Selected Quality Parameters of Honey on the Czech Market

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00217430" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00217430 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vybrané jakostní parametry medu na českém trhu

  • Original language description

    V posledních desetiletích dochází k častějšímu falšování potravin, a proto je snaha využívat moderních analytických metod, které prokáží porušení nebo falšování potravin. Med je komoditou živočišného původu, u kterého bývají často zjištěny prohřešky proti legislativě, zejména označování, ale i s jeho falšováním. Vzorky medu pro analytický pokus byly získány z tržní sítě, tyto medy byly označeny jako české, ze zemí ES i mimo ES a dále vzorky byly pořízeny přímo od profesionálních včelařů v ČR. Z celkového počtu 74 vzorků medu bylo 34 vzorků nakoupeno v tržní síti, 26 vzorků bylo získáno přímo od producentů medu, 14 vzorků bylo k dispozici ze sbírky. Metody, které lze využít k určení zařazení medu, bývají založeny na pylové analýze, stanovení elektrickévodivosti. V našem pokusu byla využita Fourierova transformace blízkého infračerveného spektra. FT-NIR spektroskopie je jednou z metod použitelných ke stanovení původu medu, případně může poukázat na podezření z jeho falšování. K popisu b

  • Czech name

    Vybrané jakostní parametry medu na českém trhu

  • Czech description

    V posledních desetiletích dochází k častějšímu falšování potravin, a proto je snaha využívat moderních analytických metod, které prokáží porušení nebo falšování potravin. Med je komoditou živočišného původu, u kterého bývají často zjištěny prohřešky proti legislativě, zejména označování, ale i s jeho falšováním. Vzorky medu pro analytický pokus byly získány z tržní sítě, tyto medy byly označeny jako české, ze zemí ES i mimo ES a dále vzorky byly pořízeny přímo od profesionálních včelařů v ČR. Z celkového počtu 74 vzorků medu bylo 34 vzorků nakoupeno v tržní síti, 26 vzorků bylo získáno přímo od producentů medu, 14 vzorků bylo k dispozici ze sbírky. Metody, které lze využít k určení zařazení medu, bývají založeny na pylové analýze, stanovení elektrickévodivosti. V našem pokusu byla využita Fourierova transformace blízkého infračerveného spektra. FT-NIR spektroskopie je jednou z metod použitelných ke stanovení původu medu, případně může poukázat na podezření z jeho falšování. K popisu b

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014

  • ISBN

    978-80-7375-944-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    230-231

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Mendelova univerzita v Brně

  • Event date

    Mar 5, 2014

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article