Antimicrobial effects of lavender essential oil on microorganisms contained in goat whey
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00229853" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00229853 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antimikrobiální účinky levandulové silice na mikroorganismy obsažené v kozí syrovátce
Original language description
V této práci byla testována antimikrobiální aktivita esenciálního oleje lavandinu 'Grosso'. Lavandin (Lavandula x intermedia) je křížencem Lavandula angustifolia Mill. a Lavandula latifolia. Lavandin je pěstován především pro získávání esenciálního oleje. Jeho výtěžek může být až pětkrát vyšší než u Lavandula angustifolia. Antimikrobiální aktivita byla testována vůči mikroorganismům obsaženým v kozí syrovátce. Po přídavku lavandinového esenciálního oleje byla syrovátka skladována při chladničkové teplotě a dynamika vývoje mikrobiálního společnstva byla sledována po dobu čtyř týdnů. Byly zjišťovány následující skupiny mikroorganismů: celkový počet mikroorganismů, koliformní bakterie, enterokoky, aerobní a anaerobní termorezistentní mikroorganismy a psychrotrofní mikroorganismy. Následně byly ze syrovátky izolovány enterokoky a koliformní bakterie, které byly identifikovány pomocí biochemických testů. Na těchto bakteriích byla zkoumána antimikrobiální aktivita esenciálního oleje pomocí d
Czech name
Antimikrobiální účinky levandulové silice na mikroorganismy obsažené v kozí syrovátce
Czech description
V této práci byla testována antimikrobiální aktivita esenciálního oleje lavandinu 'Grosso'. Lavandin (Lavandula x intermedia) je křížencem Lavandula angustifolia Mill. a Lavandula latifolia. Lavandin je pěstován především pro získávání esenciálního oleje. Jeho výtěžek může být až pětkrát vyšší než u Lavandula angustifolia. Antimikrobiální aktivita byla testována vůči mikroorganismům obsaženým v kozí syrovátce. Po přídavku lavandinového esenciálního oleje byla syrovátka skladována při chladničkové teplotě a dynamika vývoje mikrobiálního společnstva byla sledována po dobu čtyř týdnů. Byly zjišťovány následující skupiny mikroorganismů: celkový počet mikroorganismů, koliformní bakterie, enterokoky, aerobní a anaerobní termorezistentní mikroorganismy a psychrotrofní mikroorganismy. Následně byly ze syrovátky izolovány enterokoky a koliformní bakterie, které byly identifikovány pomocí biochemických testů. Na těchto bakteriích byla zkoumána antimikrobiální aktivita esenciálního oleje pomocí d
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2014 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-909-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Technická 5, 166 28 Praha 6
Event location
Praha
Event date
Jan 22, 2014
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—