Use of NIR Spectroscopy for the analysis of made whey cheeses
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00231051" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00231051 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Použití NIR spektroskopie k analýze vyrobených syrovátkových sýrů
Original language description
Bylo analyzováno 29 vzorků hnědých syrovátkových sýrů, které byly vyrobeny z kozí syrovátky. Vzorky byly rozděleny do ochucené a neochucené. Ochucené byly dále rozděleny podle teploty odpařování a přídavku smetany. Vzorky byly měřeny na FT NIR Antaris. Pomocí diskriminační analýzy byl FT NIR schopen detekovat rozdíly mezi hnědými syrovátkové sýry, v závislosti na receptuře jejich výroby. Kalibrační modely pro jednotlivé sledované parametry byly vytvořeny pomocí hodnot z laboratorních analýz (sušina, tuk, NaCl, aktivita vody). Kalibrační modely sice nebyly spolehlivé, lze usoudit, že měření pomocí integrační sféry je v tomto případě spolehlivější než měření sondou.
Czech name
Použití NIR spektroskopie k analýze vyrobených syrovátkových sýrů
Czech description
Bylo analyzováno 29 vzorků hnědých syrovátkových sýrů, které byly vyrobeny z kozí syrovátky. Vzorky byly rozděleny do ochucené a neochucené. Ochucené byly dále rozděleny podle teploty odpařování a přídavku smetany. Vzorky byly měřeny na FT NIR Antaris. Pomocí diskriminační analýzy byl FT NIR schopen detekovat rozdíly mezi hnědými syrovátkové sýry, v závislosti na receptuře jejich výroby. Kalibrační modely pro jednotlivé sledované parametry byly vytvořeny pomocí hodnot z laboratorních analýz (sušina, tuk, NaCl, aktivita vody). Kalibrační modely sice nebyly spolehlivé, lze usoudit, že měření pomocí integrační sféry je v tomto případě spolehlivější než měření sondou.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2014 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-909-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
219-224
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Technická 5, 166 28 Praha 6
Event location
Praha
Event date
Jan 22, 2014
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—