All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Use of NIR Spectroscopy for the analysis of made whey cheeses

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00231051" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00231051 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Použití NIR spektroskopie k analýze vyrobených syrovátkových sýrů

  • Original language description

    Bylo analyzováno 29 vzorků hnědých syrovátkových sýrů, které byly vyrobeny z kozí syrovátky. Vzorky byly rozděleny do ochucené a neochucené. Ochucené byly dále rozděleny podle teploty odpařování a přídavku smetany. Vzorky byly měřeny na FT NIR Antaris. Pomocí diskriminační analýzy byl FT NIR schopen detekovat rozdíly mezi hnědými syrovátkové sýry, v závislosti na receptuře jejich výroby. Kalibrační modely pro jednotlivé sledované parametry byly vytvořeny pomocí hodnot z laboratorních analýz (sušina, tuk, NaCl, aktivita vody). Kalibrační modely sice nebyly spolehlivé, lze usoudit, že měření pomocí integrační sféry je v tomto případě spolehlivější než měření sondou.

  • Czech name

    Použití NIR spektroskopie k analýze vyrobených syrovátkových sýrů

  • Czech description

    Bylo analyzováno 29 vzorků hnědých syrovátkových sýrů, které byly vyrobeny z kozí syrovátky. Vzorky byly rozděleny do ochucené a neochucené. Ochucené byly dále rozděleny podle teploty odpařování a přídavku smetany. Vzorky byly měřeny na FT NIR Antaris. Pomocí diskriminační analýzy byl FT NIR schopen detekovat rozdíly mezi hnědými syrovátkové sýry, v závislosti na receptuře jejich výroby. Kalibrační modely pro jednotlivé sledované parametry byly vytvořeny pomocí hodnot z laboratorních analýz (sušina, tuk, NaCl, aktivita vody). Kalibrační modely sice nebyly spolehlivé, lze usoudit, že měření pomocí integrační sféry je v tomto případě spolehlivější než měření sondou.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Celostátní přehlídky sýrů 2014 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-909-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    219-224

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Technická 5, 166 28 Praha 6

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 22, 2014

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article