Differentiation of the whey cheese storage period using discriminant analysis of FT-NIR spectroscopy
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43906218" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43906218 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití diskriminační analýzy k odlišení syrovátkových sýrů v průběhu skladování pomocí techniky FT-NIR spektroskopie
Original language description
Modelově vyrobená potravina syrovátkového sýru nabízí možnost využití syrovátky jakožto sekundárního produktu při výrobě sýrů a rozšíření sortimentu na farmářských trzích. Příspěvek popisuje využití diskriminační analýzy ke kontrole jakosti produktu charakteru hnědého syrovátkového sýra. Na jejím základě byly provedeny další testy a doporučena doba skladování v rozsahu 10 týdnů při běžné chladničkové teplotě (4 až 8 oC). Z uvedených výsledků byla ověřena použitelnost FT-NIR spektrometrie detekovat rozdíly mezi hnědými syrovátkovými sýry v závislosti na době skladování. Ve všech provedených analýzách došlo k částečné nebo k absolutní diferenciaci klastrů. Mezi jednotlivými skupinami použitých vzorků existují statisticky průkazné rozdíly (P<0,05), přičemž tyto rozdíly se objevují až v pokročilejších dobách skladování. Měření pomocí integrační sféry bylo spolehlivější než měření sondou.
Czech name
Využití diskriminační analýzy k odlišení syrovátkových sýrů v průběhu skladování pomocí techniky FT-NIR spektroskopie
Czech description
Modelově vyrobená potravina syrovátkového sýru nabízí možnost využití syrovátky jakožto sekundárního produktu při výrobě sýrů a rozšíření sortimentu na farmářských trzích. Příspěvek popisuje využití diskriminační analýzy ke kontrole jakosti produktu charakteru hnědého syrovátkového sýra. Na jejím základě byly provedeny další testy a doporučena doba skladování v rozsahu 10 týdnů při běžné chladničkové teplotě (4 až 8 oC). Z uvedených výsledků byla ověřena použitelnost FT-NIR spektrometrie detekovat rozdíly mezi hnědými syrovátkovými sýry v závislosti na době skladování. Ve všech provedených analýzách došlo k částečné nebo k absolutní diferenciaci klastrů. Mezi jednotlivými skupinami použitých vzorků existují statisticky průkazné rozdíly (P<0,05), přičemž tyto rozdíly se objevují až v pokročilejších dobách skladování. Měření pomocí integrační sféry bylo spolehlivější než měření sondou.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-220-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
113-120
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 4, 2015
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—