Factors affecting the analysis of the composition and quality of yoghurts using FT NIR spectroscopy
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43908072" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43908072 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Faktory ovlivňující analýzu složení a kvality jogurtů pomocí FT NIR spektroskopie
Original language description
Práce se věnovala studiu vhodných podmínek pro analýzu jogurtů bílých i ochucených s využitím FT NIR spektrometrie. Metodou diskriminační analýzy byl posuzován vliv teploty, tloušťky sáčku určeného k měření vzorků a také vliv příchutí na spolehlivost výsledků měření FT NIR spektrometrem. Pomocí metody diskriminační analýzy byl potvrzen vliv teploty i síly měřícího materiálu na přesnost měření vzorků jogurtů při NIR spektrometrické analýze. Vzorky jogurtů je nutno měřit při jedné stálé teplotě nebo vytvořit kalibrační modely pro dané teploty, při kterých chce analytik sledovat jakost jogurtů, stejně jako držet standard v použitých transparentních materiálech, na kterých je vzorek měřen. Diskriminační analýza bezpečně rozdělila také spektra ochucených jogurtů. Je proto vhodné používat samostatné kalibrace pro homogenizované jogurty s jednotlivými příchutěmi.
Czech name
Faktory ovlivňující analýzu složení a kvality jogurtů pomocí FT NIR spektroskopie
Czech description
Práce se věnovala studiu vhodných podmínek pro analýzu jogurtů bílých i ochucených s využitím FT NIR spektrometrie. Metodou diskriminační analýzy byl posuzován vliv teploty, tloušťky sáčku určeného k měření vzorků a také vliv příchutí na spolehlivost výsledků měření FT NIR spektrometrem. Pomocí metody diskriminační analýzy byl potvrzen vliv teploty i síly měřícího materiálu na přesnost měření vzorků jogurtů při NIR spektrometrické analýze. Vzorky jogurtů je nutno měřit při jedné stálé teplotě nebo vytvořit kalibrační modely pro dané teploty, při kterých chce analytik sledovat jakost jogurtů, stejně jako držet standard v použitých transparentních materiálech, na kterých je vzorek měřen. Diskriminační analýza bezpečně rozdělila také spektra ochucených jogurtů. Je proto vhodné používat samostatné kalibrace pro homogenizované jogurty s jednotlivými příchutěmi.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210302" target="_blank" >QJ1210302: Technological processes and composition of dairy products enabling extension of shelf-life, enhancing of safety or enhancing of nutrition and health benefits by means of bioactive compounds naturally occurring in foods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy-Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
149
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
"x"-"xiv"
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—