All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Assessment of physical and chemical properties of yogurt by NIR spectroscopy

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001299" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001299 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hodnocení fyzikálně-chemických parametrů jogurtů pomocí NIR spektroskopie

  • Original language description

    Cílem práce bylo využití FT-NIR pro stanovení fyzikálně-chemických vlastností jogurtů (obsah tuku, sušiny a titrační kyselost). Bylo vyšetřeno 70 vzorků jogurtů, které pocházely z tržní sítě České republiky. Spektrometr byl kalibrován pomocí metody částečných nejmenších čtverců (PLS). Spektra byla naměřena v modu reflektance ve spektrálním rozsahu 10000 ?4000 cm-1 se 100 scany. Vytvořené kalibrační modely byly posouzeny na základě statistických hodnot. Pro všechny sledované parametry byly zjištěny korelační koeficienty kalibrace (R) > 0,99 a velmi spolehlivé kalibrační modely. Pomocí cross-validace byla ověřena použitelnost metody. FT-NIR tak představuje rychlou techniku pro analýzu jogurtů.

  • Czech name

    Hodnocení fyzikálně-chemických parametrů jogurtů pomocí NIR spektroskopie

  • Czech description

    Cílem práce bylo využití FT-NIR pro stanovení fyzikálně-chemických vlastností jogurtů (obsah tuku, sušiny a titrační kyselost). Bylo vyšetřeno 70 vzorků jogurtů, které pocházely z tržní sítě České republiky. Spektrometr byl kalibrován pomocí metody částečných nejmenších čtverců (PLS). Spektra byla naměřena v modu reflektance ve spektrálním rozsahu 10000 ?4000 cm-1 se 100 scany. Vytvořené kalibrační modely byly posouzeny na základě statistických hodnot. Pro všechny sledované parametry byly zjištěny korelační koeficienty kalibrace (R) > 0,99 a velmi spolehlivé kalibrační modely. Pomocí cross-validace byla ověřena použitelnost metody. FT-NIR tak představuje rychlou techniku pro analýzu jogurtů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    zborník Bezpečnosť a kvalita potravín

  • ISBN

    978-80-8069-860-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    275-278

  • Publisher name

    Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre

  • Place of publication

    Nitra

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article