Determination of selected ratio of quality of the dairy products byNIR spectroscopy.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00087707" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00087707 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení vybraných jakostních ukazatelů u mléčných výrobků pomocí NIR Spektroskopie.
Original language description
Výsledky prokázaly možnost stanovení vybraných jakostních ukazatelů (sušina, tuk, titrační kyselost) v blízké infračervené oblasti u mléčných výrobků. Při stanovení pH u mléčné rýže a krupice by však bylo vhodnější použít standardní referenční metody. Případně se pokusit rozšířit škálu hodnot pH, poněvadž jsme získali pouze malé rozpětí hodnot. Použití NIR spektroskopie na zjištění obsahu vybraných složek výrobku má v praxi velké uplatnění i přes počáteční vyšší náklady spojené s pořízením přístroje. Nespornou výhodou této metody je její rychlost a možnost analyzování velkého počtu vzorků, nedestruktivnost a minimální spotřeba chemikálií.
Czech name
Stanovení vybraných jakostních ukazatelů u mléčných výrobků pomocí NIR Spektroskopie.
Czech description
Výsledky prokázaly možnost stanovení vybraných jakostních ukazatelů (sušina, tuk, titrační kyselost) v blízké infračervené oblasti u mléčných výrobků. Při stanovení pH u mléčné rýže a krupice by však bylo vhodnější použít standardní referenční metody. Případně se pokusit rozšířit škálu hodnot pH, poněvadž jsme získali pouze malé rozpětí hodnot. Použití NIR spektroskopie na zjištění obsahu vybraných složek výrobku má v praxi velké uplatnění i přes počáteční vyšší náklady spojené s pořízením přístroje. Nespornou výhodou této metody je její rychlost a možnost analyzování velkého počtu vzorků, nedestruktivnost a minimální spotřeba chemikálií.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
MendelNet´04 Agro
ISBN
80-7157-813-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
94-94
Publisher name
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Dec 1, 2004
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—