All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of Selected Parameters of Quality of the Dairy Products by NIR Spectroscopy

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00095822" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00095822 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Determination of Selected Parameters of Quality of the Dairy Products by NIR Spectroscopy

  • Original language description

    In this work the possibility of application of near-infrared spectroscopy to the analysis of the selected ratio of quality of dairy products was determined. Content of solids, content of fat and pH in yogurts (also the titrable acidity), milk semoline and milk rice were measured. The samples were analysed by reference methods and than by FT NIR specroscope at integrating sphere within reflectance mode in wavelengths ranging 10 000 -- 4 000 cm-1 with 100 scans. To develop calibration model for examined components the partial least squares (PLS) was used and this model was validated by full cross validation. The highest correlation coeficients were determined for yoghurt: 0.998 (solids), 0.989 (fat), 0.875 (pH) and 0.989 (titrable acidity), for milk semolina: 0.967 (solids), 0.983 (fat) and 0.992 (pH) and for milk rice: 0.987 (solids), 0.990 (fat) and 0.852 (pH). The results of this study showed the availability of NIR spectroscopy for quick and non-destructive analysis of dairy products

  • Czech name

    Stanovení vybraných parametrů kvality v mléčných výrobcích NIR spektrometrií.

  • Czech description

    Cílem naší práce bylo posouzení možnosti použití NIR spektroskopie v analýze jakostních ukazatelů vybraných mléčných výrobků. Zabývali jsme se stanovením obsahu sušiny, obsahu tuku a stanovením hodnot pH u jogurtů (včetně titrační kyselosti), mléčných krupic a mléčných rýží. Všechny vzorky byly analyzovány referenčními metodami a následně měřeny FT NIR spektroskopem na integrační sféře v režimu reflektance ve spektrálním rozsahu 10 000 -- 4 000 cm-1 se 100 scany rozlišením 8. Kalibrační modely byly vytvořeny pomocí PLS algoritmu (metoda minimálních čtverců) a ověřeny křížovou validací. Pro jogurt byly dosaženy nejvyšší korelační koeficienty kalibrace: sušina 0.998, tuk 0.989, pH 0.875 a titrační kyselost 0.989, u mléčné krupice 0.967 pro sušinu, 0.983pro tuk a 0.992 pro model pH a u mléčné rýže: sušina 0.987, tuk 0.990 a pH 0.852. Výsledky prokázaly, že NIR spektroskopie je vhodná pro rychlou a nedestruktivní analýzu mléčných výrobků v praxi.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    24

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    255-260

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database