All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of Relaying on The Spectrum of Fatty Acid in The Carp Oil

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43907914" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43907914 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/2015/Sbornik_2015.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/2015/Sbornik_2015.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv délky sádkování na spektrum mastných kyselin v tuku kapra obecného (Cyprinus carpio l.)

  • Original language description

    Z nutričního hlediska mají mastné kyseliny velký význam. Denní doporučená dávka tuků činí 30 - 35 % celkového příjmu energie. Tuky jsou zdrojem vitaminů rozpustných v tucích, ve formě tukových zásob chrání vnitřní orgány. V neposlední řadě jsou významným zdrojem energie [1]. Nasycené mastné kyseliny převažují zejména v tucích živočišného původu, rybí tuk je výjimkou. Vysoký příjem těchto kyselin vede obecně k zvýšené hladině cholesterolu v krvi a tím k vyššímu riziku kardiovaskulárních nemocí. Jejich spotřeba je v České republice téměř dvakrát vyšší, než jsou doporučované hodnoty. Nenasycené mastné kyseliny naopak odbourávají cholesterol. Pozitivní vliv byl doložen především řaděn-3, která snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi, kterým jsou zásobeny všechny tělesné buňky a pokud ho je přebytek, hromadí se na cévních stěnách a ucpává je [2, 3, 4]. Sádkování je závěrečné období chovu ryb, při kterém jsou ryby drženy bez potravy v čisté vodě. Rybí maso je zbaveno nepříjemné vůně a chuti, částečně se odbourávají tukové zásoby. Nejprve je spotřebován tuk s nasycenými mastnými kyselinami, spektrum mastných kyselin se tedy neustále zlepšuje. Příliš dlouhé sádkování kapra obecného však není vhodné z důvodu úbytku hmotnosti a tuku [5, 6]

  • Czech name

    Vliv délky sádkování na spektrum mastných kyselin v tuku kapra obecného (Cyprinus carpio l.)

  • Czech description

    Z nutričního hlediska mají mastné kyseliny velký význam. Denní doporučená dávka tuků činí 30 - 35 % celkového příjmu energie. Tuky jsou zdrojem vitaminů rozpustných v tucích, ve formě tukových zásob chrání vnitřní orgány. V neposlední řadě jsou významným zdrojem energie [1]. Nasycené mastné kyseliny převažují zejména v tucích živočišného původu, rybí tuk je výjimkou. Vysoký příjem těchto kyselin vede obecně k zvýšené hladině cholesterolu v krvi a tím k vyššímu riziku kardiovaskulárních nemocí. Jejich spotřeba je v České republice téměř dvakrát vyšší, než jsou doporučované hodnoty. Nenasycené mastné kyseliny naopak odbourávají cholesterol. Pozitivní vliv byl doložen především řaděn-3, která snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi, kterým jsou zásobeny všechny tělesné buňky a pokud ho je přebytek, hromadí se na cévních stěnách a ucpává je [2, 3, 4]. Sádkování je závěrečné období chovu ryb, při kterém jsou ryby drženy bez potravy v čisté vodě. Rybí maso je zbaveno nepříjemné vůně a chuti, částečně se odbourávají tukové zásoby. Nejprve je spotřebován tuk s nasycenými mastnými kyselinami, spektrum mastných kyselin se tedy neustále zlepšuje. Příliš dlouhé sádkování kapra obecného však není vhodné z důvodu úbytku hmotnosti a tuku [5, 6]

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1210013" target="_blank" >QJ1210013: Technology of the freshwater fish breeding with using of re-circulatory systems of Danish type focused on the methods of effective treatment of environment and veterinary care</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    XLV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-86909-11-0

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    180-183

  • Publisher name

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem

  • Event date

    May 25, 2015

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article