Effect of Relaying on The Spectrum of Fatty Acid in The Carp Oil
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43907914" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43907914 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/2015/Sbornik_2015.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/2015/Sbornik_2015.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv délky sádkování na spektrum mastných kyselin v tuku kapra obecného (Cyprinus carpio l.)
Original language description
Z nutričního hlediska mají mastné kyseliny velký význam. Denní doporučená dávka tuků činí 30 - 35 % celkového příjmu energie. Tuky jsou zdrojem vitaminů rozpustných v tucích, ve formě tukových zásob chrání vnitřní orgány. V neposlední řadě jsou významným zdrojem energie [1]. Nasycené mastné kyseliny převažují zejména v tucích živočišného původu, rybí tuk je výjimkou. Vysoký příjem těchto kyselin vede obecně k zvýšené hladině cholesterolu v krvi a tím k vyššímu riziku kardiovaskulárních nemocí. Jejich spotřeba je v České republice téměř dvakrát vyšší, než jsou doporučované hodnoty. Nenasycené mastné kyseliny naopak odbourávají cholesterol. Pozitivní vliv byl doložen především řaděn-3, která snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi, kterým jsou zásobeny všechny tělesné buňky a pokud ho je přebytek, hromadí se na cévních stěnách a ucpává je [2, 3, 4]. Sádkování je závěrečné období chovu ryb, při kterém jsou ryby drženy bez potravy v čisté vodě. Rybí maso je zbaveno nepříjemné vůně a chuti, částečně se odbourávají tukové zásoby. Nejprve je spotřebován tuk s nasycenými mastnými kyselinami, spektrum mastných kyselin se tedy neustále zlepšuje. Příliš dlouhé sádkování kapra obecného však není vhodné z důvodu úbytku hmotnosti a tuku [5, 6]
Czech name
Vliv délky sádkování na spektrum mastných kyselin v tuku kapra obecného (Cyprinus carpio l.)
Czech description
Z nutričního hlediska mají mastné kyseliny velký význam. Denní doporučená dávka tuků činí 30 - 35 % celkového příjmu energie. Tuky jsou zdrojem vitaminů rozpustných v tucích, ve formě tukových zásob chrání vnitřní orgány. V neposlední řadě jsou významným zdrojem energie [1]. Nasycené mastné kyseliny převažují zejména v tucích živočišného původu, rybí tuk je výjimkou. Vysoký příjem těchto kyselin vede obecně k zvýšené hladině cholesterolu v krvi a tím k vyššímu riziku kardiovaskulárních nemocí. Jejich spotřeba je v České republice téměř dvakrát vyšší, než jsou doporučované hodnoty. Nenasycené mastné kyseliny naopak odbourávají cholesterol. Pozitivní vliv byl doložen především řaděn-3, která snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi, kterým jsou zásobeny všechny tělesné buňky a pokud ho je přebytek, hromadí se na cévních stěnách a ucpává je [2, 3, 4]. Sádkování je závěrečné období chovu ryb, při kterém jsou ryby drženy bez potravy v čisté vodě. Rybí maso je zbaveno nepříjemné vůně a chuti, částečně se odbourávají tukové zásoby. Nejprve je spotřebován tuk s nasycenými mastnými kyselinami, spektrum mastných kyselin se tedy neustále zlepšuje. Příliš dlouhé sádkování kapra obecného však není vhodné z důvodu úbytku hmotnosti a tuku [5, 6]
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210013" target="_blank" >QJ1210013: Technology of the freshwater fish breeding with using of re-circulatory systems of Danish type focused on the methods of effective treatment of environment and veterinary care</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XLV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-86909-11-0
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
180-183
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
Event date
May 25, 2015
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—