Pork quality changes described by pH
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43908998" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43908998 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Dynamika jakostních změn pH u vepřového masa
Original language description
Cílem práce bylo popsat dynamiku změn pH masa v čase 1, 2, 3 a 24 hodin u prasat plemene Pietrain (n = 60) a hybridní kombinace (BU x L) (BL x BO) (n = 60) u vzorků m. logissimus dorsi thoracis et lumborum a vyjádřit procentický podíl vad. Jako doplňkové metody bylo využito elektrické vodivosti (PQM) a odkapu masa (WHC). Vyšší výskyt vad (10 %) byl zaznamenán u prasat plemene Pietrain a pro PSE maso se potvrdila použitelnost kritérií (pH1< 5,8 a WHC > 5,0 %). Měření PQM1 je výhodné jako doplněk zmíněných metod, vysoké variační rozmezí elektrické vodivosti je závislé od vzorku masa a dosti může být ovlivněno místem vpichu elektrod. V časové sekvenci pokusu byla totiž pozorována různá dynamika, přes sestupnou tendenci u průměrů hodnot jednotlivých skupin se vyskytly extrémní případy rychlého nárůstu vodivosti, která v dalším měření v čase nebyla potvrzena. Odkap vepřového masa vykázal vyšší hodnoty, avšak v případě využití dalších kritérií by neměl být problém vyhodnotit správně defektní maso (PSE) od masa bez odchylek (RFN). V pokuse byl prokázán vliv předporážkového ustájení na jakost masa ve prospěch zvířat s delším odpočinkem (3 hodiny) a V neprospěch prasat čistého plemene (Pietrain) ve srovnání s hybridní kombinací.
Czech name
Dynamika jakostních změn pH u vepřového masa
Czech description
Cílem práce bylo popsat dynamiku změn pH masa v čase 1, 2, 3 a 24 hodin u prasat plemene Pietrain (n = 60) a hybridní kombinace (BU x L) (BL x BO) (n = 60) u vzorků m. logissimus dorsi thoracis et lumborum a vyjádřit procentický podíl vad. Jako doplňkové metody bylo využito elektrické vodivosti (PQM) a odkapu masa (WHC). Vyšší výskyt vad (10 %) byl zaznamenán u prasat plemene Pietrain a pro PSE maso se potvrdila použitelnost kritérií (pH1< 5,8 a WHC > 5,0 %). Měření PQM1 je výhodné jako doplněk zmíněných metod, vysoké variační rozmezí elektrické vodivosti je závislé od vzorku masa a dosti může být ovlivněno místem vpichu elektrod. V časové sekvenci pokusu byla totiž pozorována různá dynamika, přes sestupnou tendenci u průměrů hodnot jednotlivých skupin se vyskytly extrémní případy rychlého nárůstu vodivosti, která v dalším měření v čase nebyla potvrzena. Odkap vepřového masa vykázal vyšší hodnoty, avšak v případě využití dalších kritérií by neměl být problém vyhodnotit správně defektní maso (PSE) od masa bez odchylek (RFN). V pokuse byl prokázán vliv předporážkového ustájení na jakost masa ve prospěch zvířat s delším odpočinkem (3 hodiny) a V neprospěch prasat čistého plemene (Pietrain) ve srovnání s hybridní kombinací.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
O - Projekt operacniho programu
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
201-206
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 9, 2016
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—