All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of storage conditions, packaging type and storage time on quality parametres of roasted coffee

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909002" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909002 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv skladovacích podmínek, typu obalu a doby skladování na jakostní parametry pražené kávy

  • Original language description

    Káva byla vystavena podmínkám, jež simulovaly běžné skladování spotřebitelů, proto byly vybrány tři režimy skladování, které se nejběžněji využívají. Byly také zvolené spotřebitelské obaly, se kterými se můžeme nejčastěji setkat v obchodní síti. Stanovení byla prováděna každé tři měsíce. Vezmeme-li v potaz všechny hodnocené faktory, je zřejmé, že největší vliv na kvalitu kávy má čas. Z časového hlediska se děly největší změny, při všech stanoveních, které se prováděly. Skladování delší než tři měsíce způsobuje podstatné zhoršení senzorických vlastností. Káva čerstvě pražená si zachovává vysokou senzorickou jakost pouze po určitou dobu. Již po třech měsících ztrácí na původní kvalitě, klesá obsah kofeinu a sumy polyfenolů, a proto by ji měl spotřebitel zkonzumovat v co nejkratší době po upražení. Kombinace způsobu skladování a balení tyto změny sice v určitých případech zpomalují, nicméně ne v podstatné míře. Takovou kávu již nemůžeme považovat za senzoricky kvalitní.

  • Czech name

    Vliv skladovacích podmínek, typu obalu a doby skladování na jakostní parametry pražené kávy

  • Czech description

    Káva byla vystavena podmínkám, jež simulovaly běžné skladování spotřebitelů, proto byly vybrány tři režimy skladování, které se nejběžněji využívají. Byly také zvolené spotřebitelské obaly, se kterými se můžeme nejčastěji setkat v obchodní síti. Stanovení byla prováděna každé tři měsíce. Vezmeme-li v potaz všechny hodnocené faktory, je zřejmé, že největší vliv na kvalitu kávy má čas. Z časového hlediska se děly největší změny, při všech stanoveních, které se prováděly. Skladování delší než tři měsíce způsobuje podstatné zhoršení senzorických vlastností. Káva čerstvě pražená si zachovává vysokou senzorickou jakost pouze po určitou dobu. Již po třech měsících ztrácí na původní kvalitě, klesá obsah kofeinu a sumy polyfenolů, a proto by ji měl spotřebitel zkonzumovat v co nejkratší době po upražení. Kombinace způsobu skladování a balení tyto změny sice v určitých případech zpomalují, nicméně ne v podstatné míře. Takovou kávu již nemůžeme považovat za senzoricky kvalitní.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-405-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    236-243

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 9, 2016

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article