Influence of storage conditions, packaging type and storage time on quality parametres of roasted coffee
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909002" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909002 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv skladovacích podmínek, typu obalu a doby skladování na jakostní parametry pražené kávy
Original language description
Káva byla vystavena podmínkám, jež simulovaly běžné skladování spotřebitelů, proto byly vybrány tři režimy skladování, které se nejběžněji využívají. Byly také zvolené spotřebitelské obaly, se kterými se můžeme nejčastěji setkat v obchodní síti. Stanovení byla prováděna každé tři měsíce. Vezmeme-li v potaz všechny hodnocené faktory, je zřejmé, že největší vliv na kvalitu kávy má čas. Z časového hlediska se děly největší změny, při všech stanoveních, které se prováděly. Skladování delší než tři měsíce způsobuje podstatné zhoršení senzorických vlastností. Káva čerstvě pražená si zachovává vysokou senzorickou jakost pouze po určitou dobu. Již po třech měsících ztrácí na původní kvalitě, klesá obsah kofeinu a sumy polyfenolů, a proto by ji měl spotřebitel zkonzumovat v co nejkratší době po upražení. Kombinace způsobu skladování a balení tyto změny sice v určitých případech zpomalují, nicméně ne v podstatné míře. Takovou kávu již nemůžeme považovat za senzoricky kvalitní.
Czech name
Vliv skladovacích podmínek, typu obalu a doby skladování na jakostní parametry pražené kávy
Czech description
Káva byla vystavena podmínkám, jež simulovaly běžné skladování spotřebitelů, proto byly vybrány tři režimy skladování, které se nejběžněji využívají. Byly také zvolené spotřebitelské obaly, se kterými se můžeme nejčastěji setkat v obchodní síti. Stanovení byla prováděna každé tři měsíce. Vezmeme-li v potaz všechny hodnocené faktory, je zřejmé, že největší vliv na kvalitu kávy má čas. Z časového hlediska se děly největší změny, při všech stanoveních, které se prováděly. Skladování delší než tři měsíce způsobuje podstatné zhoršení senzorických vlastností. Káva čerstvě pražená si zachovává vysokou senzorickou jakost pouze po určitou dobu. Již po třech měsících ztrácí na původní kvalitě, klesá obsah kofeinu a sumy polyfenolů, a proto by ji měl spotřebitel zkonzumovat v co nejkratší době po upražení. Kombinace způsobu skladování a balení tyto změny sice v určitých případech zpomalují, nicméně ne v podstatné míře. Takovou kávu již nemůžeme považovat za senzoricky kvalitní.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
236-243
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 9, 2016
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—