All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Near Infrared Spectroscopy as an Aid in the Food Quality Control

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909827" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909827 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/70883521:28110/16:43875137

  • Result on the web

    <a href="http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2016_12_868-873.pdf" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2016_12_868-873.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Blízká infračervená spektroskopie jako pomocník při kontrole kvality potravin

  • Original language description

    Jakost a kvalita potravin se stala velmi diskutovaným tématem, což je nepochybně dobře. Vzrůstající tlak na ceny a zisk nutí podniky ke stále větší rentabilitě. Zákazníci požadují stále se zvyšující kvalitu, bezpečnost a pestrou nabídku potravin, ale není vždy jednoduché zajistit rychlé a efektivní analýzy pro kontrolu požadovaných parametrů kvality. Klasické metody jsou přesné a reprodukovatelné, ale mnohdy časově velmi náročné. Přesto ale tyto metody nelze opomenout, protože se používají jako standardizační metody ke kontrole správnosti a přesnosti výsledků získaných instrumentálními metodami nebo se jimi doplňují. V poslední době se stále více prosazuje použití metod, které jsou dostatečně vhodné pro rutinní analýzy, avšak časově nenáročné, a proto je lze použít přímo v potravinářských provozech při výrobě potravin on-line. K těmto metodám patří nesporně metoda blízké infračervené spektroskopie.

  • Czech name

    Blízká infračervená spektroskopie jako pomocník při kontrole kvality potravin

  • Czech description

    Jakost a kvalita potravin se stala velmi diskutovaným tématem, což je nepochybně dobře. Vzrůstající tlak na ceny a zisk nutí podniky ke stále větší rentabilitě. Zákazníci požadují stále se zvyšující kvalitu, bezpečnost a pestrou nabídku potravin, ale není vždy jednoduché zajistit rychlé a efektivní analýzy pro kontrolu požadovaných parametrů kvality. Klasické metody jsou přesné a reprodukovatelné, ale mnohdy časově velmi náročné. Přesto ale tyto metody nelze opomenout, protože se používají jako standardizační metody ke kontrole správnosti a přesnosti výsledků získaných instrumentálními metodami nebo se jimi doplňují. V poslední době se stále více prosazuje použití metod, které jsou dostatečně vhodné pro rutinní analýzy, avšak časově nenáročné, a proto je lze použít přímo v potravinářských provozech při výrobě potravin on-line. K těmto metodám patří nesporně metoda blízké infračervené spektroskopie.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    110

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    868-873

  • UT code for WoS article

    000390899900005

  • EID of the result in the Scopus database

    2-s2.0-85007228628