Near Infrared Spectroscopy as an Aid in the Food Quality Control
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909827" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909827 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/70883521:28110/16:43875137
Result on the web
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2016_12_868-873.pdf" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2016_12_868-873.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Blízká infračervená spektroskopie jako pomocník při kontrole kvality potravin
Original language description
Jakost a kvalita potravin se stala velmi diskutovaným tématem, což je nepochybně dobře. Vzrůstající tlak na ceny a zisk nutí podniky ke stále větší rentabilitě. Zákazníci požadují stále se zvyšující kvalitu, bezpečnost a pestrou nabídku potravin, ale není vždy jednoduché zajistit rychlé a efektivní analýzy pro kontrolu požadovaných parametrů kvality. Klasické metody jsou přesné a reprodukovatelné, ale mnohdy časově velmi náročné. Přesto ale tyto metody nelze opomenout, protože se používají jako standardizační metody ke kontrole správnosti a přesnosti výsledků získaných instrumentálními metodami nebo se jimi doplňují. V poslední době se stále více prosazuje použití metod, které jsou dostatečně vhodné pro rutinní analýzy, avšak časově nenáročné, a proto je lze použít přímo v potravinářských provozech při výrobě potravin on-line. K těmto metodám patří nesporně metoda blízké infračervené spektroskopie.
Czech name
Blízká infračervená spektroskopie jako pomocník při kontrole kvality potravin
Czech description
Jakost a kvalita potravin se stala velmi diskutovaným tématem, což je nepochybně dobře. Vzrůstající tlak na ceny a zisk nutí podniky ke stále větší rentabilitě. Zákazníci požadují stále se zvyšující kvalitu, bezpečnost a pestrou nabídku potravin, ale není vždy jednoduché zajistit rychlé a efektivní analýzy pro kontrolu požadovaných parametrů kvality. Klasické metody jsou přesné a reprodukovatelné, ale mnohdy časově velmi náročné. Přesto ale tyto metody nelze opomenout, protože se používají jako standardizační metody ke kontrole správnosti a přesnosti výsledků získaných instrumentálními metodami nebo se jimi doplňují. V poslední době se stále více prosazuje použití metod, které jsou dostatečně vhodné pro rutinní analýzy, avšak časově nenáročné, a proto je lze použít přímo v potravinářských provozech při výrobě potravin on-line. K těmto metodám patří nesporně metoda blízké infračervené spektroskopie.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
110
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
868-873
UT code for WoS article
000390899900005
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85007228628