Training evaluator or common consumer? Comparison of results of sensory analysis rumpsteak
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43910929" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43910929 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Školený hodnotitel nebo běžný spotřebitel? Porovnání výsledků senzorické analýzy rumpsteaku
Original language description
Ze získaných výsledků můžeme konstatovat, že školení v senzorické analýze je pro objektivnost hodnocení velmi důležité a ukázalo se, že statisticky průkazné rozdíly (p < 0,05) jsou zejména v obecném hodnocení vůně a chuti. Školení hodnotitelé prokázali, že existovala rozdílnost v hodnocení steakového masa zralého od 0 po 8 týdnů. Z výsledků vyplývá, že běžný spotřebitel není schopen ohodnotit přednosti déle stařeného masa. Pakliže by se vzalo do úvahy gastronomické hledisko, spotřebiteli stačí pro gurmetský zážitek méně stařené maso a navíc v případě tohoto pokusu nebyly steaky nijak dochucovány solí a kořením, což není standardní při běžné konzumaci.
Czech name
Školený hodnotitel nebo běžný spotřebitel? Porovnání výsledků senzorické analýzy rumpsteaku
Czech description
Ze získaných výsledků můžeme konstatovat, že školení v senzorické analýze je pro objektivnost hodnocení velmi důležité a ukázalo se, že statisticky průkazné rozdíly (p < 0,05) jsou zejména v obecném hodnocení vůně a chuti. Školení hodnotitelé prokázali, že existovala rozdílnost v hodnocení steakového masa zralého od 0 po 8 týdnů. Z výsledků vyplývá, že běžný spotřebitel není schopen ohodnotit přednosti déle stařeného masa. Pakliže by se vzalo do úvahy gastronomické hledisko, spotřebiteli stačí pro gurmetský zážitek méně stařené maso a navíc v případě tohoto pokusu nebyly steaky nijak dochucovány solí a kořením, což není standardní při běžné konzumaci.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-479-7
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
5
Pages from-to
242-246
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 1, 2017
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—