Wheat flour quality of czech and foreign producers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43910932" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43910932 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita pšeničné mouky českých a zahraničních výrobců
Original language description
Práce se zabývala porovnáním kvality 35 vzorků pšeničné mouky českých a zahraničních výrobců. Byla zjištěna vyšší vaznost u mouk s obsahem kvalitnější bíkoviny, mírný pokles konzistence těst u kvalitních pšenic a také, že obsah N-látek, množství a kvalita lepku ovlivňují objem pečiva. Korelační analýzou mezi laboratorním stanovením a farinografickým hodnocením byla zjištěna vysoká pozitivní závislost mezi obsahem popela a kyselostí mouky, velká pozitivní závislost mezi obsahem mokrého lepku a Zelenyho sedimentačním testem, dále mezi poklesem konzistence a vývinem těsta a velká negativní závislost mezi číslem kvality a stabilitou těsta. Dle celkového vyhodnocení pekařského pokusu byl jako nejlepší ohodnocen český vzorek číslo 1, jako nejhorší australský vzorek číslo 27. Korelační analýzou hodnocení barvy mouk a hotového pečiva bylo zjištěno, že barva mouky nemá vliv na barvu pečiva a taktéž byla prokázána negativní závislost mezi intenzitou červené barvy a hodnotou měrné světlosti. Vysokou negativní závislost tak vykazoval vztah mezi danými parametry u vzorků bulek a velkou negativní závislost u vzorků mouk. Vyšší pevnost pečiva stanovenou Tira testem vykazovaly české vzorky. Statistickým vyhodnocením byla zjištěna pouze významná odlišnost skupiny českých a zahraničních mouk v parametru Zelenyho sedimentačního testu a v parametru poklesu konzistence. Lze tedy říci, že české vzorky mouk jsou srovnatelné se zahraničními.
Czech name
Kvalita pšeničné mouky českých a zahraničních výrobců
Czech description
Práce se zabývala porovnáním kvality 35 vzorků pšeničné mouky českých a zahraničních výrobců. Byla zjištěna vyšší vaznost u mouk s obsahem kvalitnější bíkoviny, mírný pokles konzistence těst u kvalitních pšenic a také, že obsah N-látek, množství a kvalita lepku ovlivňují objem pečiva. Korelační analýzou mezi laboratorním stanovením a farinografickým hodnocením byla zjištěna vysoká pozitivní závislost mezi obsahem popela a kyselostí mouky, velká pozitivní závislost mezi obsahem mokrého lepku a Zelenyho sedimentačním testem, dále mezi poklesem konzistence a vývinem těsta a velká negativní závislost mezi číslem kvality a stabilitou těsta. Dle celkového vyhodnocení pekařského pokusu byl jako nejlepší ohodnocen český vzorek číslo 1, jako nejhorší australský vzorek číslo 27. Korelační analýzou hodnocení barvy mouk a hotového pečiva bylo zjištěno, že barva mouky nemá vliv na barvu pečiva a taktéž byla prokázána negativní závislost mezi intenzitou červené barvy a hodnotou měrné světlosti. Vysokou negativní závislost tak vykazoval vztah mezi danými parametry u vzorků bulek a velkou negativní závislost u vzorků mouk. Vyšší pevnost pečiva stanovenou Tira testem vykazovaly české vzorky. Statistickým vyhodnocením byla zjištěna pouze významná odlišnost skupiny českých a zahraničních mouk v parametru Zelenyho sedimentačního testu a v parametru poklesu konzistence. Lze tedy říci, že české vzorky mouk jsou srovnatelné se zahraničními.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/ED4.1.00%2F04.0135" target="_blank" >ED4.1.00/04.0135: Teaching and research capacities for biotechnological branches and expansion of infrastructure</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-479-7
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
8
Pages from-to
266-273
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 1, 2017
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—