All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Wheat flour quality of czech and foreign producers

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43910932" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43910932 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kvalita pšeničné mouky českých a zahraničních výrobců

  • Original language description

    Práce se zabývala porovnáním kvality 35 vzorků pšeničné mouky českých a zahraničních výrobců. Byla zjištěna vyšší vaznost u mouk s obsahem kvalitnější bíkoviny, mírný pokles konzistence těst u kvalitních pšenic a také, že obsah N-látek, množství a kvalita lepku ovlivňují objem pečiva. Korelační analýzou mezi laboratorním stanovením a farinografickým hodnocením byla zjištěna vysoká pozitivní závislost mezi obsahem popela a kyselostí mouky, velká pozitivní závislost mezi obsahem mokrého lepku a Zelenyho sedimentačním testem, dále mezi poklesem konzistence a vývinem těsta a velká negativní závislost mezi číslem kvality a stabilitou těsta. Dle celkového vyhodnocení pekařského pokusu byl jako nejlepší ohodnocen český vzorek číslo 1, jako nejhorší australský vzorek číslo 27. Korelační analýzou hodnocení barvy mouk a hotového pečiva bylo zjištěno, že barva mouky nemá vliv na barvu pečiva a taktéž byla prokázána negativní závislost mezi intenzitou červené barvy a hodnotou měrné světlosti. Vysokou negativní závislost tak vykazoval vztah mezi danými parametry u vzorků bulek a velkou negativní závislost u vzorků mouk. Vyšší pevnost pečiva stanovenou Tira testem vykazovaly české vzorky. Statistickým vyhodnocením byla zjištěna pouze významná odlišnost skupiny českých a zahraničních mouk v parametru Zelenyho sedimentačního testu a v parametru poklesu konzistence. Lze tedy říci, že české vzorky mouk jsou srovnatelné se zahraničními.

  • Czech name

    Kvalita pšeničné mouky českých a zahraničních výrobců

  • Czech description

    Práce se zabývala porovnáním kvality 35 vzorků pšeničné mouky českých a zahraničních výrobců. Byla zjištěna vyšší vaznost u mouk s obsahem kvalitnější bíkoviny, mírný pokles konzistence těst u kvalitních pšenic a také, že obsah N-látek, množství a kvalita lepku ovlivňují objem pečiva. Korelační analýzou mezi laboratorním stanovením a farinografickým hodnocením byla zjištěna vysoká pozitivní závislost mezi obsahem popela a kyselostí mouky, velká pozitivní závislost mezi obsahem mokrého lepku a Zelenyho sedimentačním testem, dále mezi poklesem konzistence a vývinem těsta a velká negativní závislost mezi číslem kvality a stabilitou těsta. Dle celkového vyhodnocení pekařského pokusu byl jako nejlepší ohodnocen český vzorek číslo 1, jako nejhorší australský vzorek číslo 27. Korelační analýzou hodnocení barvy mouk a hotového pečiva bylo zjištěno, že barva mouky nemá vliv na barvu pečiva a taktéž byla prokázána negativní závislost mezi intenzitou červené barvy a hodnotou měrné světlosti. Vysokou negativní závislost tak vykazoval vztah mezi danými parametry u vzorků bulek a velkou negativní závislost u vzorků mouk. Vyšší pevnost pečiva stanovenou Tira testem vykazovaly české vzorky. Statistickým vyhodnocením byla zjištěna pouze významná odlišnost skupiny českých a zahraničních mouk v parametru Zelenyho sedimentačního testu a v parametru poklesu konzistence. Lze tedy říci, že české vzorky mouk jsou srovnatelné se zahraničními.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/ED4.1.00%2F04.0135" target="_blank" >ED4.1.00/04.0135: Teaching and research capacities for biotechnological branches and expansion of infrastructure</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-479-7

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    266-273

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 1, 2017

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article