Wheat flour quality of czech and foreign producers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43912454" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43912454 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/kvalita-psenicne-mouky-ceskych-a-zahranicnich-vyrobcu/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/kvalita-psenicne-mouky-ceskych-a-zahranicnich-vyrobcu/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita pšeničné mouky českých a zahraničních výrobců
Original language description
Cílem práce bylo porovnat kvalitu pšeničné mouky českých a zahraničních výrobců. Hodnotila se pšeničná hladká mouka od 14 výrobců z České republiky a 21 výrobců ze zahraničí (z Rakouska, Slovenska, Rumunska, Ukrajiny, Austrálie a Nového Zélandu). Byly provedeny základní technologické rozbory mouky a stanoveny farinografické vlastnosti vyrobených těst a pekařský pokus s vyhodnocením parametrů kvality, provedena senzorická analýza upečených výrobků, spektrofotometricky stanovena barva mouky a hotového pečiva a jeho pevnost pomocí texturometru. Kvalita českých mouk se významně nelišila (P > 0,05) od zahraničních výrobků. Odlišné bylo stanovení Zelenyho sedimentačního testu a poklesu konzistence těsta, kde lepších hodnot dosahovaly české mouky.
Czech name
Kvalita pšeničné mouky českých a zahraničních výrobců
Czech description
Cílem práce bylo porovnat kvalitu pšeničné mouky českých a zahraničních výrobců. Hodnotila se pšeničná hladká mouka od 14 výrobců z České republiky a 21 výrobců ze zahraničí (z Rakouska, Slovenska, Rumunska, Ukrajiny, Austrálie a Nového Zélandu). Byly provedeny základní technologické rozbory mouky a stanoveny farinografické vlastnosti vyrobených těst a pekařský pokus s vyhodnocením parametrů kvality, provedena senzorická analýza upečených výrobků, spektrofotometricky stanovena barva mouky a hotového pečiva a jeho pevnost pomocí texturometru. Kvalita českých mouk se významně nelišila (P > 0,05) od zahraničních výrobků. Odlišné bylo stanovení Zelenyho sedimentačního testu a poklesu konzistence těsta, kde lepších hodnot dosahovaly české mouky.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40101 - Agriculture
Result continuities
Project
<a href="/en/project/ED4.1.00%2F04.0135" target="_blank" >ED4.1.00/04.0135: Teaching and research capacities for biotechnological branches and expansion of infrastructure</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
72
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
160-164
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—