All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The Effect of Calcium Chloride and Sodium Chloride to Rennet Clotting Time and Following Yield of Curd

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43911696" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43911696 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv chloridu vápenatého a chloridu sodného na syřitelnost mléka a následnou výtěžnost sýřeniny

  • Original language description

    Cílem práce bylo zjistit vliv přídavku CaCF a NaCl na čas koagulace mléka, resp. na jeho syřitelnost a následně na jakost sýřeniny. U mléka, které bylo tepelně ošetřeno, dochází k prodloužení času syřitelnosti mléka. Pro mléko, u kterého byla provedena pasterace, všeobecně platí, že se zvyšující se koncentrací NaCl a CaCF se snižuje čas koagulace mléka. Přídavek NaCl a CaCF způsobuje změny v jakosti vzniklé sýřeniny. Toho lze využít například k optimalizaci času srážení mléka nebo k ovlivnění výtěžnosti sýřeniny z mléka dle technologie vyráběného sýru. Nejdelší čas syřitelnosti mléka (142,8 s) byl u mléka pasterovaného (pasterace při 72 oC po dobu 20 s), nejkratší pak u mléka pasterovaného s přídavkem 40 pl CaCF (87,8 s). Pevnost vzniklé sýřeniny byla nej lepší u mléka syrového a mléka pasterovaného bez přídavku NaCl a CaCF. Nejhorší jakosti dosahovaly sýřeniny vzniklé z pasterovaného mléka s přídavkem NaCl. Výtěžnost byla nejvyšší u pasterovaného mléka (76,9 g/100 ml mléka), nejnižší pak byla u mléka syrového (63,33 g/100 ml mléka). Přídavek 20 pl CaCF k pasterovanému mléku dával výtěžnost 70,92 g, stejně jako přídavek 5 ml NaCl do 100 ml mléka.

  • Czech name

    Vliv chloridu vápenatého a chloridu sodného na syřitelnost mléka a následnou výtěžnost sýřeniny

  • Czech description

    Cílem práce bylo zjistit vliv přídavku CaCF a NaCl na čas koagulace mléka, resp. na jeho syřitelnost a následně na jakost sýřeniny. U mléka, které bylo tepelně ošetřeno, dochází k prodloužení času syřitelnosti mléka. Pro mléko, u kterého byla provedena pasterace, všeobecně platí, že se zvyšující se koncentrací NaCl a CaCF se snižuje čas koagulace mléka. Přídavek NaCl a CaCF způsobuje změny v jakosti vzniklé sýřeniny. Toho lze využít například k optimalizaci času srážení mléka nebo k ovlivnění výtěžnosti sýřeniny z mléka dle technologie vyráběného sýru. Nejdelší čas syřitelnosti mléka (142,8 s) byl u mléka pasterovaného (pasterace při 72 oC po dobu 20 s), nejkratší pak u mléka pasterovaného s přídavkem 40 pl CaCF (87,8 s). Pevnost vzniklé sýřeniny byla nej lepší u mléka syrového a mléka pasterovaného bez přídavku NaCl a CaCF. Nejhorší jakosti dosahovaly sýřeniny vzniklé z pasterovaného mléka s přídavkem NaCl. Výtěžnost byla nejvyšší u pasterovaného mléka (76,9 g/100 ml mléka), nejnižší pak byla u mléka syrového (63,33 g/100 ml mléka). Přídavek 20 pl CaCF k pasterovanému mléku dával výtěžnost 70,92 g, stejně jako přídavek 5 ml NaCl do 100 ml mléka.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy-Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    28

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    1-5

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database