The Effect of Calcium Chloride and Sodium Chloride to Rennet Clotting Time and Following Yield of Curd
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43911696" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43911696 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv chloridu vápenatého a chloridu sodného na syřitelnost mléka a následnou výtěžnost sýřeniny
Original language description
Cílem práce bylo zjistit vliv přídavku CaCF a NaCl na čas koagulace mléka, resp. na jeho syřitelnost a následně na jakost sýřeniny. U mléka, které bylo tepelně ošetřeno, dochází k prodloužení času syřitelnosti mléka. Pro mléko, u kterého byla provedena pasterace, všeobecně platí, že se zvyšující se koncentrací NaCl a CaCF se snižuje čas koagulace mléka. Přídavek NaCl a CaCF způsobuje změny v jakosti vzniklé sýřeniny. Toho lze využít například k optimalizaci času srážení mléka nebo k ovlivnění výtěžnosti sýřeniny z mléka dle technologie vyráběného sýru. Nejdelší čas syřitelnosti mléka (142,8 s) byl u mléka pasterovaného (pasterace při 72 oC po dobu 20 s), nejkratší pak u mléka pasterovaného s přídavkem 40 pl CaCF (87,8 s). Pevnost vzniklé sýřeniny byla nej lepší u mléka syrového a mléka pasterovaného bez přídavku NaCl a CaCF. Nejhorší jakosti dosahovaly sýřeniny vzniklé z pasterovaného mléka s přídavkem NaCl. Výtěžnost byla nejvyšší u pasterovaného mléka (76,9 g/100 ml mléka), nejnižší pak byla u mléka syrového (63,33 g/100 ml mléka). Přídavek 20 pl CaCF k pasterovanému mléku dával výtěžnost 70,92 g, stejně jako přídavek 5 ml NaCl do 100 ml mléka.
Czech name
Vliv chloridu vápenatého a chloridu sodného na syřitelnost mléka a následnou výtěžnost sýřeniny
Czech description
Cílem práce bylo zjistit vliv přídavku CaCF a NaCl na čas koagulace mléka, resp. na jeho syřitelnost a následně na jakost sýřeniny. U mléka, které bylo tepelně ošetřeno, dochází k prodloužení času syřitelnosti mléka. Pro mléko, u kterého byla provedena pasterace, všeobecně platí, že se zvyšující se koncentrací NaCl a CaCF se snižuje čas koagulace mléka. Přídavek NaCl a CaCF způsobuje změny v jakosti vzniklé sýřeniny. Toho lze využít například k optimalizaci času srážení mléka nebo k ovlivnění výtěžnosti sýřeniny z mléka dle technologie vyráběného sýru. Nejdelší čas syřitelnosti mléka (142,8 s) byl u mléka pasterovaného (pasterace při 72 oC po dobu 20 s), nejkratší pak u mléka pasterovaného s přídavkem 40 pl CaCF (87,8 s). Pevnost vzniklé sýřeniny byla nej lepší u mléka syrového a mléka pasterovaného bez přídavku NaCl a CaCF. Nejhorší jakosti dosahovaly sýřeniny vzniklé z pasterovaného mléka s přídavkem NaCl. Výtěžnost byla nejvyšší u pasterovaného mléka (76,9 g/100 ml mléka), nejnižší pak byla u mléka syrového (63,33 g/100 ml mléka). Přídavek 20 pl CaCF k pasterovanému mléku dával výtěžnost 70,92 g, stejně jako přídavek 5 ml NaCl do 100 ml mléka.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy-Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
28
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
1-5
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—