Molecular biological detection of fungi in spices
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43913222" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43913222 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Molekulárně-biologická detekce hub v koření
Original language description
Předmětem metodiky je postup pro identifikaci hub v koření pomocí analýzy PCR a detekce DNA životaschopných buněk hub pomocí qPCR laboratořemi v praxi. Tato metoda umožňuje identifikovat DNA houbových patogenů, která se vyskytuje v koření (kořeninová paprika, chilli, pepř, apod.) na základě detekce sekvence pro ITS (Internal Transcribed Spacer) regionu a následnou detekci DNA životaschopných buněk pomocí SYBR Green real-time PCR. Tento postup se osvědčil jako vhodný nástroj pro detekci vysoce variabilních patogenů, např. hub. Metodika nově přináší postup detekce těchto patogenů v koření a detekce přítomnosti jejich DNA z životaschopných buněk.
Czech name
Molekulárně-biologická detekce hub v koření
Czech description
Předmětem metodiky je postup pro identifikaci hub v koření pomocí analýzy PCR a detekce DNA životaschopných buněk hub pomocí qPCR laboratořemi v praxi. Tato metoda umožňuje identifikovat DNA houbových patogenů, která se vyskytuje v koření (kořeninová paprika, chilli, pepř, apod.) na základě detekce sekvence pro ITS (Internal Transcribed Spacer) regionu a následnou detekci DNA životaschopných buněk pomocí SYBR Green real-time PCR. Tento postup se osvědčil jako vhodný nástroj pro detekci vysoce variabilních patogenů, např. hub. Metodika nově přináší postup detekce těchto patogenů v koření a detekce přítomnosti jejich DNA z životaschopných buněk.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TG02010074" target="_blank" >TG02010074: MENDELU Proof-of-Concept Project</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
978-80-7509-533-6
Regulation ID
UKZUZ 008614/2018
Technical parameters
Metodika je vydána v tištěné podobě, má přiděleno ISBN 978-80-7509-533-6. Číslo osvědčení UKZUZ 008614/2018.
Economical parameters
Pro zavedení metodiky do praxe je třeba počítat s náklady na verifikaci metody na daném pracovišti. Standardy a primery pro analýzy jsou materiály, které se všechny na verifikaci nezužitkují a mohou být použity v následných analýzách. Jejich množství závisí na nutnosti opakování některých analýz při zavádění metody. Náklady na zavedení metody lze odhadnout na 250 000 Kč. Další přínosy jsou dány možností kontroly i jiných druhů koření a kvantifikaci DNA životaschopných buněk i jiných patogenních hub. Vzhledem k tomu, že kontaminace koření patogenními houbami a jejich sekundárními metabolity způsobují nejen ekonomické ztráty, ale mohou způsobovat i zdravotní problémy mohou se úspory pohybovat v řádu několika stovek tisíc korun. Cena jedné analýzy mykotoxinů se pohybuje od 500,- do 1100,- za vzorek a parametr. Právě molekulárně biologická detekce může umožnit cílenou analýzu vybraných mykotoxinů a přispět k významné úspoře finančních prostředků.
Certification body designation
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů