All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Changes of selected parameters during storage of honey

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43913281" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43913281 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Změny vybraných parametrů v průběhu skladování medů

  • Original language description

    Med patří mezi potraviny, jejichž znehodnocení nebývá často způsobeno mikrobiální činností. Různorodost mikroorganismů, stejně jako jejich počty v medu jsou proměnlivé a specifické pro konkrétní analyzovaný vzorek. U všech vzorků medů byly zjištěny poměrně nízké počty mikroorganismů. Bylo zjištěno, že v průběhu skladování došlo k významnému snížení počtu kvasinek a plísní u květových i medovicových medů, celkový počet mikroorganismů se průkazně snížil pouze u medů medovicových. V průběhu skladování docházelo u všech vzorků medů ke změnám v jejich barvě. U květových medů v průběhu skladování došlo ke statisticky průkaznému ztmavnutí a zvýšení podílu červené barvy. Změna žluté barvy nebyla v průběhu skladování významná. Dále bylo zjištěno, že medovicové medy měly za celé období skladování průkazně vyšší hodnoty červené i žluté barvy ve srovnání s medy květovými, zatímco rozdíl u hodnoty světlosti nebyl mezi medy významný. Míra velikosti barevného rozdílu mezi předlohou a vzorky během skladování byla u všech analyzovaných medů pro konzumenta postřehnutelná. Korelace mezi barvou medů a počtem jednotlivých skupin mikroorganismů nebyla prokázána. Výsledná kvalita medů je dána správnou výrobní praxí, dodržováním hygienických podmínek při jeho získávání a správným skladováním.

  • Czech name

    Změny vybraných parametrů v průběhu skladování medů

  • Czech description

    Med patří mezi potraviny, jejichž znehodnocení nebývá často způsobeno mikrobiální činností. Různorodost mikroorganismů, stejně jako jejich počty v medu jsou proměnlivé a specifické pro konkrétní analyzovaný vzorek. U všech vzorků medů byly zjištěny poměrně nízké počty mikroorganismů. Bylo zjištěno, že v průběhu skladování došlo k významnému snížení počtu kvasinek a plísní u květových i medovicových medů, celkový počet mikroorganismů se průkazně snížil pouze u medů medovicových. V průběhu skladování docházelo u všech vzorků medů ke změnám v jejich barvě. U květových medů v průběhu skladování došlo ke statisticky průkaznému ztmavnutí a zvýšení podílu červené barvy. Změna žluté barvy nebyla v průběhu skladování významná. Dále bylo zjištěno, že medovicové medy měly za celé období skladování průkazně vyšší hodnoty červené i žluté barvy ve srovnání s medy květovými, zatímco rozdíl u hodnoty světlosti nebyl mezi medy významný. Míra velikosti barevného rozdílu mezi předlohou a vzorky během skladování byla u všech analyzovaných medů pro konzumenta postřehnutelná. Korelace mezi barvou medů a počtem jednotlivých skupin mikroorganismů nebyla prokázána. Výsledná kvalita medů je dána správnou výrobní praxí, dodržováním hygienických podmínek při jeho získávání a správným skladováním.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-542-8

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    153-161

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Feb 28, 2018

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article