Changes of selected parameters during storage of honey
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43913281" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43913281 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Změny vybraných parametrů v průběhu skladování medů
Original language description
Med patří mezi potraviny, jejichž znehodnocení nebývá často způsobeno mikrobiální činností. Různorodost mikroorganismů, stejně jako jejich počty v medu jsou proměnlivé a specifické pro konkrétní analyzovaný vzorek. U všech vzorků medů byly zjištěny poměrně nízké počty mikroorganismů. Bylo zjištěno, že v průběhu skladování došlo k významnému snížení počtu kvasinek a plísní u květových i medovicových medů, celkový počet mikroorganismů se průkazně snížil pouze u medů medovicových. V průběhu skladování docházelo u všech vzorků medů ke změnám v jejich barvě. U květových medů v průběhu skladování došlo ke statisticky průkaznému ztmavnutí a zvýšení podílu červené barvy. Změna žluté barvy nebyla v průběhu skladování významná. Dále bylo zjištěno, že medovicové medy měly za celé období skladování průkazně vyšší hodnoty červené i žluté barvy ve srovnání s medy květovými, zatímco rozdíl u hodnoty světlosti nebyl mezi medy významný. Míra velikosti barevného rozdílu mezi předlohou a vzorky během skladování byla u všech analyzovaných medů pro konzumenta postřehnutelná. Korelace mezi barvou medů a počtem jednotlivých skupin mikroorganismů nebyla prokázána. Výsledná kvalita medů je dána správnou výrobní praxí, dodržováním hygienických podmínek při jeho získávání a správným skladováním.
Czech name
Změny vybraných parametrů v průběhu skladování medů
Czech description
Med patří mezi potraviny, jejichž znehodnocení nebývá často způsobeno mikrobiální činností. Různorodost mikroorganismů, stejně jako jejich počty v medu jsou proměnlivé a specifické pro konkrétní analyzovaný vzorek. U všech vzorků medů byly zjištěny poměrně nízké počty mikroorganismů. Bylo zjištěno, že v průběhu skladování došlo k významnému snížení počtu kvasinek a plísní u květových i medovicových medů, celkový počet mikroorganismů se průkazně snížil pouze u medů medovicových. V průběhu skladování docházelo u všech vzorků medů ke změnám v jejich barvě. U květových medů v průběhu skladování došlo ke statisticky průkaznému ztmavnutí a zvýšení podílu červené barvy. Změna žluté barvy nebyla v průběhu skladování významná. Dále bylo zjištěno, že medovicové medy měly za celé období skladování průkazně vyšší hodnoty červené i žluté barvy ve srovnání s medy květovými, zatímco rozdíl u hodnoty světlosti nebyl mezi medy významný. Míra velikosti barevného rozdílu mezi předlohou a vzorky během skladování byla u všech analyzovaných medů pro konzumenta postřehnutelná. Korelace mezi barvou medů a počtem jednotlivých skupin mikroorganismů nebyla prokázána. Výsledná kvalita medů je dána správnou výrobní praxí, dodržováním hygienických podmínek při jeho získávání a správným skladováním.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-542-8
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
9
Pages from-to
153-161
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Feb 28, 2018
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—