All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Differences in quality parameters of "Gothajský salám" depending on spice mixtures and salt content

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43913827" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43913827 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Rozdíly jakostních parametrů Gothajského salámu v závislosti na směsi koření a obsahu soli

  • Original language description

    Koření je nepostradatelnou pomocnou surovinou při masné výrobě a jeho výběr, druh a kvalita je jedním z podstatných faktorů, které výrazně ovlivňují senzorickou jakost masného výrobku. Gothajský salám je jedním z nejoblíbenějších měkkých salámů dostupných na pultech tuzemských obchodů. V tomto pokusu byly vyrobeny čtyři varianty (A2, A1,6, B2, B1,6) tohoto výrobku, kdy se lišily obsahem solící (2 % a 1,6 %) a kořenící (A, B) směsi. Výsledky chemického rozboru ukázaly rozdíly (P &lt; 0,05) pouze v obsahu sušiny mezi variantami směsi koření, což je spojeno s rozdílností kombi směsí. Dále byly zjištěny rozdíly v barvě (P &lt; 0,05), zejména parametru b* (pro žlutou barvu), což bylo opět spojené s různým kořením. Senzorické hodnocení neprokázalo významných rozdílů v žádném z hodnocených deskriptorů.

  • Czech name

    Rozdíly jakostních parametrů Gothajského salámu v závislosti na směsi koření a obsahu soli

  • Czech description

    Koření je nepostradatelnou pomocnou surovinou při masné výrobě a jeho výběr, druh a kvalita je jedním z podstatných faktorů, které výrazně ovlivňují senzorickou jakost masného výrobku. Gothajský salám je jedním z nejoblíbenějších měkkých salámů dostupných na pultech tuzemských obchodů. V tomto pokusu byly vyrobeny čtyři varianty (A2, A1,6, B2, B1,6) tohoto výrobku, kdy se lišily obsahem solící (2 % a 1,6 %) a kořenící (A, B) směsi. Výsledky chemického rozboru ukázaly rozdíly (P &lt; 0,05) pouze v obsahu sušiny mezi variantami směsi koření, což je spojeno s rozdílností kombi směsí. Dále byly zjištěny rozdíly v barvě (P &lt; 0,05), zejména parametru b* (pro žlutou barvu), což bylo opět spojené s různým kořením. Senzorické hodnocení neprokázalo významných rozdílů v žádném z hodnocených deskriptorů.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    29

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    4-7

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database