Non-alcoholic rye malt beer
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43917794" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43917794 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0033/uv033840.pdf" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0033/uv033840.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nealkoholické pivo ze žitného sladu
Original language description
Předkládaný vynález se týká nealkoholického piva vyrobeného z 50 až 90 % žitného sladu. Žitný slad umožní vyrobit díky jeho nižší extraktivnosti nealkoholické pivo plnější chuti, vyrovnanější barvy a výraznější sladové vůně s obsahem alkoholu do 0,5 % obj. Využití žitného sladu by zvýšilo tržní hodnotu této zemědělské komodity a navýšilo by i jeho hospodářský potenciál. Při výrobě žitného nealkoholického piva byl nahrazen 50-90% podíl světlého ječného sladu sladem žitným. Koncentrace mladiny tak může mít ve vztahu k nižšímu stupni prokvašení až 6 % extraktu (na rozdíl od ječných mladin, kde je obvykle do 4 % extraktu), což má pozitivní vliv na přirozeně tmavší žlutou barvu piva, příjemnější plnou sladovou vůni a po prokvašení mladiny na vyšší plnost piva, což je pro konzumenta podstatný faktor, jestli si pivo koupí znovu.
Czech name
Nealkoholické pivo ze žitného sladu
Czech description
Předkládaný vynález se týká nealkoholického piva vyrobeného z 50 až 90 % žitného sladu. Žitný slad umožní vyrobit díky jeho nižší extraktivnosti nealkoholické pivo plnější chuti, vyrovnanější barvy a výraznější sladové vůně s obsahem alkoholu do 0,5 % obj. Využití žitného sladu by zvýšilo tržní hodnotu této zemědělské komodity a navýšilo by i jeho hospodářský potenciál. Při výrobě žitného nealkoholického piva byl nahrazen 50-90% podíl světlého ječného sladu sladem žitným. Koncentrace mladiny tak může mít ve vztahu k nižšímu stupni prokvašení až 6 % extraktu (na rozdíl od ječných mladin, kde je obvykle do 4 % extraktu), což má pozitivní vliv na přirozeně tmavší žlutou barvu piva, příjemnější plnou sladovou vůni a po prokvašení mladiny na vyšší plnost piva, což je pro konzumenta podstatný faktor, jestli si pivo koupí znovu.
Classification
Type
F<sub>uzit</sub> - Utility model
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centre for Innovative Use and Strengthening of Competitiveness of Czech Brewery Raw Materials and Products</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Patent/design ID
33840
Publisher
CZ001 -
Publisher name
Industrial Property Office
Place of publication
Prague
Publication country
CZ - CZECH REPUBLIC
Date of acceptance
—
Owner name
Mendelova univerzita v Brně
Method of use
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence