All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Non-alcoholic rye malt beer

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43917794" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43917794 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0033/uv033840.pdf" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0033/uv033840.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nealkoholické pivo ze žitného sladu

  • Original language description

    Předkládaný vynález se týká nealkoholického piva vyrobeného z 50 až 90 % žitného sladu. Žitný slad umožní vyrobit díky jeho nižší extraktivnosti nealkoholické pivo plnější chuti, vyrovnanější barvy a výraznější sladové vůně s obsahem alkoholu do 0,5 % obj. Využití žitného sladu by zvýšilo tržní hodnotu této zemědělské komodity a navýšilo by i jeho hospodářský potenciál. Při výrobě žitného nealkoholického piva byl nahrazen 50-90% podíl světlého ječného sladu sladem žitným. Koncentrace mladiny tak může mít ve vztahu k nižšímu stupni prokvašení až 6 % extraktu (na rozdíl od ječných mladin, kde je obvykle do 4 % extraktu), což má pozitivní vliv na přirozeně tmavší žlutou barvu piva, příjemnější plnou sladovou vůni a po prokvašení mladiny na vyšší plnost piva, což je pro konzumenta podstatný faktor, jestli si pivo koupí znovu.

  • Czech name

    Nealkoholické pivo ze žitného sladu

  • Czech description

    Předkládaný vynález se týká nealkoholického piva vyrobeného z 50 až 90 % žitného sladu. Žitný slad umožní vyrobit díky jeho nižší extraktivnosti nealkoholické pivo plnější chuti, vyrovnanější barvy a výraznější sladové vůně s obsahem alkoholu do 0,5 % obj. Využití žitného sladu by zvýšilo tržní hodnotu této zemědělské komodity a navýšilo by i jeho hospodářský potenciál. Při výrobě žitného nealkoholického piva byl nahrazen 50-90% podíl světlého ječného sladu sladem žitným. Koncentrace mladiny tak může mít ve vztahu k nižšímu stupni prokvašení až 6 % extraktu (na rozdíl od ječných mladin, kde je obvykle do 4 % extraktu), což má pozitivní vliv na přirozeně tmavší žlutou barvu piva, příjemnější plnou sladovou vůni a po prokvašení mladiny na vyšší plnost piva, což je pro konzumenta podstatný faktor, jestli si pivo koupí znovu.

Classification

  • Type

    F<sub>uzit</sub> - Utility model

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centre for Innovative Use and Strengthening of Competitiveness of Czech Brewery Raw Materials and Products</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Patent/design ID

    33840

  • Publisher

    CZ001 -

  • Publisher name

    Industrial Property Office

  • Place of publication

    Prague

  • Publication country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Date of acceptance

  • Owner name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Method of use

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Usage type

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence