Possibilities of utilization substances regulating the grain size of malting barley and its composition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43918243" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43918243 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.beertec.cz/page/?fId=441&nodeId=117&do=download" target="_blank" >http://www.beertec.cz/page/?fId=441&nodeId=117&do=download</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti využití látek regulujících velikost zrna sladovnického ječmene a jeho složení
Original language description
Základem pro výrobu kvalitního sladu a potažmo výrobu pívaje kvalitní surovina. To znamená ječné zrno, dostatečně extraktivní s maximálním obsahem škrobu a přiměřeným obsahem dusíkatých látek. Problémem současné doby je značná nevyrovnanost ve sladovnické kvalitě zrna, která je zapříčiněna významným poklesem výměry dané plodiny při stagnujícím nebo jen mírně rostoucím výnosu, čímž se snižuje nabídka a možnost výběru opravdu kvalitních partií zrna pro výrobu sladu. Situaci zhoršují také výkyvy v průběhu povětrnosti, především deficit srážek anebo jejich nevyrovnanost v průběhu vegetace. V neposlední řadě se často setkáváme i s výraznými nedostatky v agrotechnice jeho pěstování, což vzhledem ke krátké vegetační době dané plodiny eliminuje možnosti případné nápravy. Cílem dané metodiky je doplnit stávající znalosti o pěstování jarního sladovnického ječmene o nové poznatky, které byly získány díky mnoha provedeným experimentům s cílem optimalizovat růst zrna a formovat jeho kvalitu. Metodika vychází ze základů agrotechniky, přičemž je orientována na možnosti uplatnění cílené výživy rostlin doplněné o využití vybraných pomocných látek a stimulátorů, které jsou v současné době na trhu k dispozici.
Czech name
Možnosti využití látek regulujících velikost zrna sladovnického ječmene a jeho složení
Czech description
Základem pro výrobu kvalitního sladu a potažmo výrobu pívaje kvalitní surovina. To znamená ječné zrno, dostatečně extraktivní s maximálním obsahem škrobu a přiměřeným obsahem dusíkatých látek. Problémem současné doby je značná nevyrovnanost ve sladovnické kvalitě zrna, která je zapříčiněna významným poklesem výměry dané plodiny při stagnujícím nebo jen mírně rostoucím výnosu, čímž se snižuje nabídka a možnost výběru opravdu kvalitních partií zrna pro výrobu sladu. Situaci zhoršují také výkyvy v průběhu povětrnosti, především deficit srážek anebo jejich nevyrovnanost v průběhu vegetace. V neposlední řadě se často setkáváme i s výraznými nedostatky v agrotechnice jeho pěstování, což vzhledem ke krátké vegetační době dané plodiny eliminuje možnosti případné nápravy. Cílem dané metodiky je doplnit stávající znalosti o pěstování jarního sladovnického ječmene o nové poznatky, které byly získány díky mnoha provedeným experimentům s cílem optimalizovat růst zrna a formovat jeho kvalitu. Metodika vychází ze základů agrotechniky, přičemž je orientována na možnosti uplatnění cílené výživy rostlin doplněné o využití vybraných pomocných látek a stimulátorů, které jsou v současné době na trhu k dispozici.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centre for Innovative Use and Strengthening of Competitiveness of Czech Brewery Raw Materials and Products</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
978-80-7509-699-9
Regulation ID
UKZUZ 011729/2020
Technical parameters
Metodika je vydána v tištěné podobě, má přiděleno ISBN 978-80-7509-699-9. Číslo osvědčení o certifikaci UKZUZ 011729/2020.
Economical parameters
Metodika obsahuje výsledky a postupy z pokusů, prováděných v rámci projektu TAČR TE02000177 „Centra pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků“ (trvání 2015-2019). Jedná se o výsledky zcela nové, originální a často doposud nepublikované. Prezentované postupy a doporučení jsou snadno aplikovatelné vzhledem k dostupnosti testovaných hnojiv, pomocných látek a přípravků včetně proveditelnosti zásahů. Vyšší kvalita produkce, kterou lze při uplatňování dané metodiky dosáhnout, je sama o sobě zárukou stability a růstu tržeb zemědělské prvovýroby i zpracovatelů. Zvýšení přepadu zrna na sítě 2,5 mm, extraktivnosti a také úprava N-látek je při vysoké klíčivosti zrna jistotou dobré realizace produkce sladovnického ječmene. Zvýšení přepadu zrna nad sítem 2,5 mm o 1 % znamená při celkové produkci 1 088 tis tun zrna o 10 880 tun více kvalitního ječmene, což v ekonomickém vyjádření při ceně cca 5000 Kč.t-1 znamená přínos 54,4 mil. Kč.
Certification body designation
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů