Oat malt drink
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43918314" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43918314 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0034/uv034387.pdf" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0034/uv034387.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nápoj z ovesného sladu
Original language description
Předkládaný vynález se týká výroby nápoje z ovesného sladu. Díky obsahu enzymů v ovesném sladu je možné připravit nápoj s vyrovnaným obsahem jednoduchých a složitých sacharidů, které jsou z dietetického hlediska optimální pro okamžité poskytnutí energie a zároveň i pro pomalejší zásobení organismu energií uvolněné ze složitých sacharidů. Při výrobě cereálního nápoje z ovesného sladu je podstatou enzymový rozklad bílkovin a škrobu přirozenými sladovými enzymy na jednodušší složky (oligosacharidy, sacharidy, aminokyseliny a oligopeptidy), v hotovém nápoji pak není přítomná škrobová chuť a jemná sladká chuť vznikne rozkladem škrobu na sacharidy glukózu a maltózu. Nápoj pak již není potřeba jakkoliv dochucovat. Konzervace je provedena jako u jiných nápojů tohoto druhu UHT ohřevem a aseptickým balením, nebo pasterací při 75 oC po dobu 20 minut, po tomto druhu konzervace je nutné nápoj uchovávat v chladu, ale je možnost provádět konzervaci přímo ve skleněných obalech.
Czech name
Nápoj z ovesného sladu
Czech description
Předkládaný vynález se týká výroby nápoje z ovesného sladu. Díky obsahu enzymů v ovesném sladu je možné připravit nápoj s vyrovnaným obsahem jednoduchých a složitých sacharidů, které jsou z dietetického hlediska optimální pro okamžité poskytnutí energie a zároveň i pro pomalejší zásobení organismu energií uvolněné ze složitých sacharidů. Při výrobě cereálního nápoje z ovesného sladu je podstatou enzymový rozklad bílkovin a škrobu přirozenými sladovými enzymy na jednodušší složky (oligosacharidy, sacharidy, aminokyseliny a oligopeptidy), v hotovém nápoji pak není přítomná škrobová chuť a jemná sladká chuť vznikne rozkladem škrobu na sacharidy glukózu a maltózu. Nápoj pak již není potřeba jakkoliv dochucovat. Konzervace je provedena jako u jiných nápojů tohoto druhu UHT ohřevem a aseptickým balením, nebo pasterací při 75 oC po dobu 20 minut, po tomto druhu konzervace je nutné nápoj uchovávat v chladu, ale je možnost provádět konzervaci přímo ve skleněných obalech.
Classification
Type
F<sub>uzit</sub> - Utility model
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centre for Innovative Use and Strengthening of Competitiveness of Czech Brewery Raw Materials and Products</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Patent/design ID
34387
Publisher
CZ001 -
Publisher name
Industrial Property Office
Place of publication
Prague
Publication country
CZ - CZECH REPUBLIC
Date of acceptance
—
Owner name
Mendelova univerzita v Brně
Method of use
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence