All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43918314" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43918314 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0034/uv034387.pdf" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0034/uv034387.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nápoj z ovesného sladu

  • Original language description

    Předkládaný vynález se týká výroby nápoje z ovesného sladu. Díky obsahu enzymů v ovesném sladu je možné připravit nápoj s vyrovnaným obsahem jednoduchých a složitých sacharidů, které jsou z dietetického hlediska optimální pro okamžité poskytnutí energie a zároveň i pro pomalejší zásobení organismu energií uvolněné ze složitých sacharidů. Při výrobě cereálního nápoje z ovesného sladu je podstatou enzymový rozklad bílkovin a škrobu přirozenými sladovými enzymy na jednodušší složky (oligosacharidy, sacharidy, aminokyseliny a oligopeptidy), v hotovém nápoji pak není přítomná škrobová chuť a jemná sladká chuť vznikne rozkladem škrobu na sacharidy glukózu a maltózu. Nápoj pak již není potřeba jakkoliv dochucovat. Konzervace je provedena jako u jiných nápojů tohoto druhu UHT ohřevem a aseptickým balením, nebo pasterací při 75 oC po dobu 20 minut, po tomto druhu konzervace je nutné nápoj uchovávat v chladu, ale je možnost provádět konzervaci přímo ve skleněných obalech.

  • Czech name

    Nápoj z ovesného sladu

  • Czech description

    Předkládaný vynález se týká výroby nápoje z ovesného sladu. Díky obsahu enzymů v ovesném sladu je možné připravit nápoj s vyrovnaným obsahem jednoduchých a složitých sacharidů, které jsou z dietetického hlediska optimální pro okamžité poskytnutí energie a zároveň i pro pomalejší zásobení organismu energií uvolněné ze složitých sacharidů. Při výrobě cereálního nápoje z ovesného sladu je podstatou enzymový rozklad bílkovin a škrobu přirozenými sladovými enzymy na jednodušší složky (oligosacharidy, sacharidy, aminokyseliny a oligopeptidy), v hotovém nápoji pak není přítomná škrobová chuť a jemná sladká chuť vznikne rozkladem škrobu na sacharidy glukózu a maltózu. Nápoj pak již není potřeba jakkoliv dochucovat. Konzervace je provedena jako u jiných nápojů tohoto druhu UHT ohřevem a aseptickým balením, nebo pasterací při 75 oC po dobu 20 minut, po tomto druhu konzervace je nutné nápoj uchovávat v chladu, ale je možnost provádět konzervaci přímo ve skleněných obalech.

Classification

  • Type

    F<sub>uzit</sub> - Utility model

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centre for Innovative Use and Strengthening of Competitiveness of Czech Brewery Raw Materials and Products</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Patent/design ID

    34387

  • Publisher

    CZ001 -

  • Publisher name

    Industrial Property Office

  • Place of publication

    Prague

  • Publication country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Date of acceptance

  • Owner name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Method of use

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Usage type

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence