All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Where with beaver? European beaver (Castor fiber L.) and its technological appreciation in meat production

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F22%3A43921356" target="_blank" >RIV/62156489:43210/22:43921356 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/62156489:43410/22:43921356

  • Result on the web

    <a href="https://doi.org/10.11118/978-80-7509-828-3" target="_blank" >https://doi.org/10.11118/978-80-7509-828-3</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kam s bobrem? Bobr evropský (Castor fiber L.) a jeho technologické zhodnocení v masné výrobě

  • Original language description

    Bobr evropský (Castor fiber) způsobuje na řadě míst řadu problémů v přirozeném ekosystému a v mnoha oblastech na základě výjimky dochází k jeho regulaci. Cílem projektu řešeného na Mendelově univerzitě v Brně bylo zanalyzovat nutriční a technologické vlastnosti bobřího masa z lokalit, kde dochází k dlouhodobému legálnímu odlovu jedinců (rybářství Pohořelice). Bobr je chráněným živočichem, přesto jeho nárůst počtů v přírodě přináší problémy. S tím souvisí jeho odlov a jeho případná konzumace člověkem. Je nutné si uvědomit, že se jedná o zvěř, ač jeho svalovina nebyla tím primárním, kvůli čemu byl v minulosti loven. Na základě legislativních výjimek byly v rámci řešeného projektu provedeny rozbory, popsán technologický postup zpracování do masných výrobků, aby byly eliminována rizika plynoucí z případné konzumace bobřího masa.

  • Czech name

    Kam s bobrem? Bobr evropský (Castor fiber L.) a jeho technologické zhodnocení v masné výrobě

  • Czech description

    Bobr evropský (Castor fiber) způsobuje na řadě míst řadu problémů v přirozeném ekosystému a v mnoha oblastech na základě výjimky dochází k jeho regulaci. Cílem projektu řešeného na Mendelově univerzitě v Brně bylo zanalyzovat nutriční a technologické vlastnosti bobřího masa z lokalit, kde dochází k dlouhodobému legálnímu odlovu jedinců (rybářství Pohořelice). Bobr je chráněným živočichem, přesto jeho nárůst počtů v přírodě přináší problémy. S tím souvisí jeho odlov a jeho případná konzumace člověkem. Je nutné si uvědomit, že se jedná o zvěř, ač jeho svalovina nebyla tím primárním, kvůli čemu byl v minulosti loven. Na základě legislativních výjimek byly v rámci řešeného projektu provedeny rozbory, popsán technologický postup zpracování do masných výrobků, aby byly eliminována rizika plynoucí z případné konzumace bobřího masa.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLVIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-828-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    50-57

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 1, 2022

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article