Where with beaver? European beaver (Castor fiber L.) and its technological appreciation in meat production
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F22%3A43921356" target="_blank" >RIV/62156489:43210/22:43921356 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62156489:43410/22:43921356
Result on the web
<a href="https://doi.org/10.11118/978-80-7509-828-3" target="_blank" >https://doi.org/10.11118/978-80-7509-828-3</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kam s bobrem? Bobr evropský (Castor fiber L.) a jeho technologické zhodnocení v masné výrobě
Original language description
Bobr evropský (Castor fiber) způsobuje na řadě míst řadu problémů v přirozeném ekosystému a v mnoha oblastech na základě výjimky dochází k jeho regulaci. Cílem projektu řešeného na Mendelově univerzitě v Brně bylo zanalyzovat nutriční a technologické vlastnosti bobřího masa z lokalit, kde dochází k dlouhodobému legálnímu odlovu jedinců (rybářství Pohořelice). Bobr je chráněným živočichem, přesto jeho nárůst počtů v přírodě přináší problémy. S tím souvisí jeho odlov a jeho případná konzumace člověkem. Je nutné si uvědomit, že se jedná o zvěř, ač jeho svalovina nebyla tím primárním, kvůli čemu byl v minulosti loven. Na základě legislativních výjimek byly v rámci řešeného projektu provedeny rozbory, popsán technologický postup zpracování do masných výrobků, aby byly eliminována rizika plynoucí z případné konzumace bobřího masa.
Czech name
Kam s bobrem? Bobr evropský (Castor fiber L.) a jeho technologické zhodnocení v masné výrobě
Czech description
Bobr evropský (Castor fiber) způsobuje na řadě míst řadu problémů v přirozeném ekosystému a v mnoha oblastech na základě výjimky dochází k jeho regulaci. Cílem projektu řešeného na Mendelově univerzitě v Brně bylo zanalyzovat nutriční a technologické vlastnosti bobřího masa z lokalit, kde dochází k dlouhodobému legálnímu odlovu jedinců (rybářství Pohořelice). Bobr je chráněným živočichem, přesto jeho nárůst počtů v přírodě přináší problémy. S tím souvisí jeho odlov a jeho případná konzumace člověkem. Je nutné si uvědomit, že se jedná o zvěř, ač jeho svalovina nebyla tím primárním, kvůli čemu byl v minulosti loven. Na základě legislativních výjimek byly v rámci řešeného projektu provedeny rozbory, popsán technologický postup zpracování do masných výrobků, aby byly eliminována rizika plynoucí z případné konzumace bobřího masa.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLVIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-828-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
50-57
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 1, 2022
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—