All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Description and composition of european beaver meat (Castor fiber L.)

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43919419" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43919419 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/62156489:43410/21:43919419

  • Result on the web

    <a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Charakteristika a složení masa bobra evropského (Castor fiber L.)

  • Original language description

    Bobr evropský je dle zákona považován za chráněný druh, u kterého se předpokládá, že není možný zásah do přirozeného vývoje. S narůstající populací přichází konflikty s lidskými zájmy a zvyšuje se počet evropských zemí, ve kterých bylo přistoupeno k odlovu části bobří populace. Česká republika není výjimkou, a po schválení programu péče bylo ustanoveno území povodí Vltavy za oblast s nutnou eliminací tohoto druhu. Rovněž však je několik desítek míst, kde jsou vydány výjimky ze zákona pro lov bobra. V těchto oblastech se nabízí využití zvěřiny z ulovených jedinců. U bobřího masa by bylo potřeba dobře definovat jakostní parametry (hygienické, nutriční, senzorické a technologické). Ze strany spotřebitelů roste zájem o netradiční druhy masa. Maso zvěřiny, kam spadá i maso bobra je charakteristické svou vysokou nutriční hodnotou a specifickými organoleptickými vlastnostmi. Bobří maso obsahuje malé množství tuku s příznivým složením mastných kyselin s převahou nenasycených oproti nasyceným. Cílem studie bylo charakterizovat bobří jatečně upravené tělo. Součástí studie bylo také stanovení sušiny, tuku a instrumentální měření barvy.

  • Czech name

    Charakteristika a složení masa bobra evropského (Castor fiber L.)

  • Czech description

    Bobr evropský je dle zákona považován za chráněný druh, u kterého se předpokládá, že není možný zásah do přirozeného vývoje. S narůstající populací přichází konflikty s lidskými zájmy a zvyšuje se počet evropských zemí, ve kterých bylo přistoupeno k odlovu části bobří populace. Česká republika není výjimkou, a po schválení programu péče bylo ustanoveno území povodí Vltavy za oblast s nutnou eliminací tohoto druhu. Rovněž však je několik desítek míst, kde jsou vydány výjimky ze zákona pro lov bobra. V těchto oblastech se nabízí využití zvěřiny z ulovených jedinců. U bobřího masa by bylo potřeba dobře definovat jakostní parametry (hygienické, nutriční, senzorické a technologické). Ze strany spotřebitelů roste zájem o netradiční druhy masa. Maso zvěřiny, kam spadá i maso bobra je charakteristické svou vysokou nutriční hodnotou a specifickými organoleptickými vlastnostmi. Bobří maso obsahuje malé množství tuku s příznivým složením mastných kyselin s převahou nenasycených oproti nasyceným. Cílem studie bylo charakterizovat bobří jatečně upravené tělo. Součástí studie bylo také stanovení sušiny, tuku a instrumentální měření barvy.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-785-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    11

  • Pages from-to

    541-551

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 2, 2021

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article