Description and composition of european beaver meat (Castor fiber L.)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43919419" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43919419 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62156489:43410/21:43919419
Result on the web
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Charakteristika a složení masa bobra evropského (Castor fiber L.)
Original language description
Bobr evropský je dle zákona považován za chráněný druh, u kterého se předpokládá, že není možný zásah do přirozeného vývoje. S narůstající populací přichází konflikty s lidskými zájmy a zvyšuje se počet evropských zemí, ve kterých bylo přistoupeno k odlovu části bobří populace. Česká republika není výjimkou, a po schválení programu péče bylo ustanoveno území povodí Vltavy za oblast s nutnou eliminací tohoto druhu. Rovněž však je několik desítek míst, kde jsou vydány výjimky ze zákona pro lov bobra. V těchto oblastech se nabízí využití zvěřiny z ulovených jedinců. U bobřího masa by bylo potřeba dobře definovat jakostní parametry (hygienické, nutriční, senzorické a technologické). Ze strany spotřebitelů roste zájem o netradiční druhy masa. Maso zvěřiny, kam spadá i maso bobra je charakteristické svou vysokou nutriční hodnotou a specifickými organoleptickými vlastnostmi. Bobří maso obsahuje malé množství tuku s příznivým složením mastných kyselin s převahou nenasycených oproti nasyceným. Cílem studie bylo charakterizovat bobří jatečně upravené tělo. Součástí studie bylo také stanovení sušiny, tuku a instrumentální měření barvy.
Czech name
Charakteristika a složení masa bobra evropského (Castor fiber L.)
Czech description
Bobr evropský je dle zákona považován za chráněný druh, u kterého se předpokládá, že není možný zásah do přirozeného vývoje. S narůstající populací přichází konflikty s lidskými zájmy a zvyšuje se počet evropských zemí, ve kterých bylo přistoupeno k odlovu části bobří populace. Česká republika není výjimkou, a po schválení programu péče bylo ustanoveno území povodí Vltavy za oblast s nutnou eliminací tohoto druhu. Rovněž však je několik desítek míst, kde jsou vydány výjimky ze zákona pro lov bobra. V těchto oblastech se nabízí využití zvěřiny z ulovených jedinců. U bobřího masa by bylo potřeba dobře definovat jakostní parametry (hygienické, nutriční, senzorické a technologické). Ze strany spotřebitelů roste zájem o netradiční druhy masa. Maso zvěřiny, kam spadá i maso bobra je charakteristické svou vysokou nutriční hodnotou a specifickými organoleptickými vlastnostmi. Bobří maso obsahuje malé množství tuku s příznivým složením mastných kyselin s převahou nenasycených oproti nasyceným. Cílem studie bylo charakterizovat bobří jatečně upravené tělo. Součástí studie bylo také stanovení sušiny, tuku a instrumentální měření barvy.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
11
Pages from-to
541-551
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 2, 2021
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—