All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Sensory evaluation of light beers made from malt extracts

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F22%3A43921586" target="_blank" >RIV/62156489:43210/22:43921586 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://dx.doi.org/10.11118/978-80-7509-828-3" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.11118/978-80-7509-828-3</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Senzorické hodnocení světlých piv vyrobených ze sladových výtažků

  • Original language description

    Využití sladových extraktů v pivovarství je rozšířeno již delší dobu, nyní se ovšem výroba piv ze sladových výtažků a mladinových koncentrátů rozšířila. Obliba stoupá hlavně z toho důvodu, že je výroba méně náročná na prostor, ale také finančně méně náročná. Sladové výtažky se dají využít v homebrewingu. Cílem této práce bylo vyrobit světlá piva se stupňovitostí 10o až 12o ze sladových výtažků a ty porovnat s pivem, které bylo vyrobeno klasickou infusní metodou ze sladu. Na výrobu piva byly použity tři druhy sladových výtažků - kanditní, pekařský a sušený extra světlý. Bylo provedeno měření hotových piv na přístroji FermentoFlash, kde byl změřen obsah alkoholu. U všech variant proběhlo senzorické hodnocení. Celkově lze konstatovat, že piva vyrobená ze sladových výtažků jsou svojí kvalitou srovnatelná s těmi, která jsou vyrobena klasickou metodou ze sladu.

  • Czech name

    Senzorické hodnocení světlých piv vyrobených ze sladových výtažků

  • Czech description

    Využití sladových extraktů v pivovarství je rozšířeno již delší dobu, nyní se ovšem výroba piv ze sladových výtažků a mladinových koncentrátů rozšířila. Obliba stoupá hlavně z toho důvodu, že je výroba méně náročná na prostor, ale také finančně méně náročná. Sladové výtažky se dají využít v homebrewingu. Cílem této práce bylo vyrobit světlá piva se stupňovitostí 10o až 12o ze sladových výtažků a ty porovnat s pivem, které bylo vyrobeno klasickou infusní metodou ze sladu. Na výrobu piva byly použity tři druhy sladových výtažků - kanditní, pekařský a sušený extra světlý. Bylo provedeno měření hotových piv na přístroji FermentoFlash, kde byl změřen obsah alkoholu. U všech variant proběhlo senzorické hodnocení. Celkově lze konstatovat, že piva vyrobená ze sladových výtažků jsou svojí kvalitou srovnatelná s těmi, která jsou vyrobena klasickou metodou ze sladu.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centre for Innovative Use and Strengthening of Competitiveness of Czech Brewery Raw Materials and Products</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLVIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-828-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    217-226

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 1, 2022

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article