Olfactometry in forestry research
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43410%2F14%3A43911470" target="_blank" >RIV/62156489:43410/14:43911470 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Olfaktometrie v lesnickém výzkumu
Original language description
Co je to olfaktometrie a jak lze tuto metodu využít v lesnickém výzkumu, to j sou dvě základní otázky, na něž jsem dostala odpověď na Univerzitě v německém Göttingenu. Stáž probíhala na pracovišti Ústavu zoologie a ochrany lesa, vedeném profesorem Dr. Štefanem Schützern, předním odborníkem na olfaktometrii v lesnickém výzkumu. Olfaktometrie je metoda na měření citlivosti čichu, při níž se hodnotí reakce na expozici čichově dráždivými látkami. V našem případě hmyz, reaguje prostřednictvím čichových receptorů umístěných v tykadlech, na těkavé látky vylučované jiným hmyzem, stresovanými stromy, houbami, plísněmi či jinými mikroorganismy. A právě studium těchto látek a jejich vliv na hmyz, je předmětem aplikace olfaktometrie v lesnickém výzkumu. Prvním krokem je odběr vzdušniny a následná identifikace přítomných látek pomocí plynové chromatografie s hmotnostní detekcí (GC/MS), druhým krokem je pak využití tykadla brouka, jako citlivého detektoru (tzv. elektro-anténo-grafu), který nám řekne, zda je chemické individuum pro brouka zájmové, či nikoliv. Jedinečné spojení GC/MS/EAG používají vědci na pracovišti v Göttingenu, s nímž byla v rámci stáže navázána spolupráce.
Czech name
Olfaktometrie v lesnickém výzkumu
Czech description
Co je to olfaktometrie a jak lze tuto metodu využít v lesnickém výzkumu, to j sou dvě základní otázky, na něž jsem dostala odpověď na Univerzitě v německém Göttingenu. Stáž probíhala na pracovišti Ústavu zoologie a ochrany lesa, vedeném profesorem Dr. Štefanem Schützern, předním odborníkem na olfaktometrii v lesnickém výzkumu. Olfaktometrie je metoda na měření citlivosti čichu, při níž se hodnotí reakce na expozici čichově dráždivými látkami. V našem případě hmyz, reaguje prostřednictvím čichových receptorů umístěných v tykadlech, na těkavé látky vylučované jiným hmyzem, stresovanými stromy, houbami, plísněmi či jinými mikroorganismy. A právě studium těchto látek a jejich vliv na hmyz, je předmětem aplikace olfaktometrie v lesnickém výzkumu. Prvním krokem je odběr vzdušniny a následná identifikace přítomných látek pomocí plynové chromatografie s hmotnostní detekcí (GC/MS), druhým krokem je pak využití tykadla brouka, jako citlivého detektoru (tzv. elektro-anténo-grafu), který nám řekne, zda je chemické individuum pro brouka zájmové, či nikoliv. Jedinečné spojení GC/MS/EAG používají vědci na pracovišti v Göttingenu, s nímž byla v rámci stáže navázána spolupráce.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GK - Forestry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EE2.4.31.0214" target="_blank" >EE2.4.31.0214: Platform for Research and Inventory of Forest Ecosystems</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů