All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Dynamics of changes in total anthocyanins during the fermentative maceration of grapes

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F06%3A00088019" target="_blank" >RIV/62156489:43510/06:00088019 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Dynamics of changes in total anthocyanins during the fermentative maceration of grapes

  • Original language description

    This paper deals with results of studies on changes in the content of total anthocyanins as dependent on their fermentative maceration from grapes of traditional Moravian cultivars (Blauer Portugieser, Saint Laurent and Blaufrankisch). Colouring matterswere macerated in the course of alcoholic fermentation either in a closed rotary tank or in an opened tank with periodic dipping of pulp cap. Quantified were their losses resulting from adsorption of anthocyanins on yeast biomass. Concentration losses ofanthocyanins were also estimated in the course of fermentation of musts made of teinturier grape cultivars Alibernet and Neronet. In this case the skins of berries were separated. The process of fermentative maceration of anthocyanins from grape skins consisted of three different stages. In the stage with the exponential increase in the content of anthocyanins no differences between the closed rotary tank and the opened tank with periodic dipping of pulp cap was observed. It was demonst

  • Czech name

    Dynamika koncentračních změn anthokyaninů v průběhu fermentační macerace hroznů

  • Czech description

    V práci byly sledovány změny veškerých anthokyaninů v závislosti na jejich fermentační maceraci z hroznů na Moravě tradičně pěstovaných odrůd během alkoholické fermentace v uzavřeném rotačním tanku a v kvasném zařízení s otevřeným matolinovým kloboukem akvantifikovány ztráty barviv způsobené adsorpcí na kvasničnou biomasou. Koncentrační ztráty anthokyaninů byly sledovány rovněž během kvašení červených moštů odrůd barvířek, které byly před startem fermentace separovány od slupek hroznů. Průběh fermentační macerace anthokyaninů ze slupek hroznů byl popsán jako proces se třemi dynamicky odlišnými fázemi. V části exponenciálního zvyšování koncentrace barviv nebyl ze statistického hlediska zaznamenán významný rozdíl mezi postupy v rotačním tanku a s otevřeným matolinovým kloboukem. Bylo prokázáno, že ke ztrátám anthokyaninů dochází v celém průběhu kvasného procesu. Statisticky byla potvrzena vysoce významná korelace mezi koncentračními ztrátami anthokyaninů a vyprodukovanou hmotou kvasničn

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GP525%2F03%2FP132" target="_blank" >GP525/03/P132: Studies on correlation of anthocyanins, colour parameters and resveratrol in red wines</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Horticultural Science (Prague)

  • ISSN

    0862-867X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    33

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    103-107

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database