Influence technology processing of production wine on anti-oxidative capacities red wine.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F06%3A00103516" target="_blank" >RIV/62156489:43510/06:00103516 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv technologie výroby na antioxidační kapacitu červených vín
Original language description
Červené víno v lidské výživě představuje hlavní zdroj polyfenolických sloučenin. Dva decilitry vína obsahují přibližně 600 mikrogramů resveratrolu. Má se zato, že fenomén nazvaný "Francouzský paradox", je pravděpodobně způsoben konzumací vína spojenou sestravou bohatou na zeleninu. Působení polyfenolů na organismus se přičítají příznivé účinky, jako je jejich antioxidační a protirakovinový efekt, zachytávání volných radikálů, potlačují výskyt koronárního onemocnění. Snižuje agregaci krevních destiček.Pro jejich antioxidační, protizánětlivé, antimutagenní aj. vlastnosti jsou jejich účinky využívány v různých doplňcích lidské výživy. Pro stanovení antioxidační kapacity roztoků byla zvolena metoda, kdy byly generovány hydroxylové radikály v přebytku termickou katalyzovanou reakcí peroxidu vodíku, případně fotochemickou reakcí. Hydroxylové radikály byly identifikovány a stanoveny metodou spinového záchytu (Spin Trapping EPR). Optimální metodou pro identifikaci a stanovení hydroxylových r
Czech name
Vliv technologie výroby na antioxidační kapacitu červených vín
Czech description
Červené víno v lidské výživě představuje hlavní zdroj polyfenolických sloučenin. Dva decilitry vína obsahují přibližně 600 mikrogramů resveratrolu. Má se zato, že fenomén nazvaný "Francouzský paradox", je pravděpodobně způsoben konzumací vína spojenou sestravou bohatou na zeleninu. Působení polyfenolů na organismus se přičítají příznivé účinky, jako je jejich antioxidační a protirakovinový efekt, zachytávání volných radikálů, potlačují výskyt koronárního onemocnění. Snižuje agregaci krevních destiček.Pro jejich antioxidační, protizánětlivé, antimutagenní aj. vlastnosti jsou jejich účinky využívány v různých doplňcích lidské výživy. Pro stanovení antioxidační kapacity roztoků byla zvolena metoda, kdy byly generovány hydroxylové radikály v přebytku termickou katalyzovanou reakcí peroxidu vodíku, případně fotochemickou reakcí. Hydroxylové radikály byly identifikovány a stanoveny metodou spinového záchytu (Spin Trapping EPR). Optimální metodou pro identifikaci a stanovení hydroxylových r
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA525%2F06%2F1757" target="_blank" >GA525/06/1757: Polyphenolic compounds of grapes, wines and their antimutagenic and antioxidative properties</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vinařský obzor
ISSN
1212-7884
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
99
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
44-45
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—