Biochemical Analyses and Evaluation of Antioxidant Capacity for Wine Assessment
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F17%3A63517376" target="_blank" >RIV/70883521:28110/17:63517376 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Biochemické analýzy stanovení antioxidační kapacity pro posouzení vín
Original language description
K biologicky aktivním látkám, které se nacházejí ve víně a které jsou spoluzodpovědné za pozitivní účinky konzumace vína na člověka, patří především polyfenolické látky, jako fenolové kyseliny, flavan-3-oly (katechiny), flavonoly (deriváty kvercetinu), proanthokyanidiny (kondenzované třísloviny) a anthokyany. Významnými fenoly vína jsou kvercetin a resveratrol. Na analýzu fenolických sloučenin se nejčastěji využívají dva druhy metod. Pro stanovení celkového množství polyfenolů spektrometrie v UV oblasti (metoda s Folin Ciocalteuovým činidlem), a pro stanovení jednotlivých polyfenolických sloučenin HPLC s detekcí v UV nebo MS. Metody stanovení antioxidační kapacity hodnotí kapacitu vzorku potraviny eliminovat volné radikály spektrofotometricky. Nejčastěji se využívají metody hodnotící schopnost eliminovat radikály ABTS a DPPH.
Czech name
Biochemické analýzy stanovení antioxidační kapacity pro posouzení vín
Czech description
K biologicky aktivním látkám, které se nacházejí ve víně a které jsou spoluzodpovědné za pozitivní účinky konzumace vína na člověka, patří především polyfenolické látky, jako fenolové kyseliny, flavan-3-oly (katechiny), flavonoly (deriváty kvercetinu), proanthokyanidiny (kondenzované třísloviny) a anthokyany. Významnými fenoly vína jsou kvercetin a resveratrol. Na analýzu fenolických sloučenin se nejčastěji využívají dva druhy metod. Pro stanovení celkového množství polyfenolů spektrometrie v UV oblasti (metoda s Folin Ciocalteuovým činidlem), a pro stanovení jednotlivých polyfenolických sloučenin HPLC s detekcí v UV nebo MS. Metody stanovení antioxidační kapacity hodnotí kapacitu vzorku potraviny eliminovat volné radikály spektrofotometricky. Nejčastěji se využívají metody hodnotící schopnost eliminovat radikály ABTS a DPPH.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TG03010052" target="_blank" >TG03010052: Commercialization at the Tomas Bata University in Zlin</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Mikroelementy 2017
ISBN
978-80-86380-88-9
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
6
Pages from-to
19-24
Publisher name
Ing. Václav Helán - 2 THETA
Place of publication
Český Těšín
Event location
Valtice
Event date
May 14, 2017
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—