All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Biochemical Analyses and Evaluation of Antioxidant Capacity for Wine Assessment

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F17%3A63517376" target="_blank" >RIV/70883521:28110/17:63517376 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Biochemické analýzy stanovení antioxidační kapacity pro posouzení vín

  • Original language description

    K biologicky aktivním látkám, které se nacházejí ve víně a které jsou spoluzodpovědné za pozitivní účinky konzumace vína na člověka, patří především polyfenolické látky, jako fenolové kyseliny, flavan-3-oly (katechiny), flavonoly (deriváty kvercetinu), proanthokyanidiny (kondenzované třísloviny) a anthokyany. Významnými fenoly vína jsou kvercetin a resveratrol. Na analýzu fenolických sloučenin se nejčastěji využívají dva druhy metod. Pro stanovení celkového množství polyfenolů spektrometrie v UV oblasti (metoda s Folin Ciocalteuovým činidlem), a pro stanovení jednotlivých polyfenolických sloučenin HPLC s detekcí v UV nebo MS. Metody stanovení antioxidační kapacity hodnotí kapacitu vzorku potraviny eliminovat volné radikály spektrofotometricky. Nejčastěji se využívají metody hodnotící schopnost eliminovat radikály ABTS a DPPH.

  • Czech name

    Biochemické analýzy stanovení antioxidační kapacity pro posouzení vín

  • Czech description

    K biologicky aktivním látkám, které se nacházejí ve víně a které jsou spoluzodpovědné za pozitivní účinky konzumace vína na člověka, patří především polyfenolické látky, jako fenolové kyseliny, flavan-3-oly (katechiny), flavonoly (deriváty kvercetinu), proanthokyanidiny (kondenzované třísloviny) a anthokyany. Významnými fenoly vína jsou kvercetin a resveratrol. Na analýzu fenolických sloučenin se nejčastěji využívají dva druhy metod. Pro stanovení celkového množství polyfenolů spektrometrie v UV oblasti (metoda s Folin Ciocalteuovým činidlem), a pro stanovení jednotlivých polyfenolických sloučenin HPLC s detekcí v UV nebo MS. Metody stanovení antioxidační kapacity hodnotí kapacitu vzorku potraviny eliminovat volné radikály spektrofotometricky. Nejčastěji se využívají metody hodnotící schopnost eliminovat radikály ABTS a DPPH.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TG03010052" target="_blank" >TG03010052: Commercialization at the Tomas Bata University in Zlin</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Mikroelementy 2017

  • ISBN

    978-80-86380-88-9

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    19-24

  • Publisher name

    Ing. Václav Helán - 2 THETA

  • Place of publication

    Český Těšín

  • Event location

    Valtice

  • Event date

    May 14, 2017

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article