An assessment of two plum fruit (Prunus domestica L.) cultivars "Stanley" and "President" stored in a low oxygen atmosphere
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F06%3A00103631" target="_blank" >RIV/62156489:43510/06:00103631 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62156489:_____/06:00103631
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
An assessment of two plum fruit (Prunus domestica L.) cultivars "Stanley" and "President" stored in a low oxygen atmosphere
Original language description
The effects of different controlled atmospheres on the storage of fruit of two plum cultivars, 'President' and 'Stanley' (Prunus domestica L.), were studied. Fruit were kept for 33 days at 3.0 - 3.3°C under ultra-low oxygen storage (0.9% O2 and 0.5 CO2),a controlled atmosphere (2.0% O2 and 6.6-7.0 % CO2), anaerobic conditions (0.2% O2 and 1.0 % CO2) and in a regular (normal) atmosphere (21 % O2 and 0.03 % CO2). Subsequently they were stored for 42 days at 3.0 - 3.3°C. In healthy fruit, there is a low level of anaerobic respiration, manifested by the production of ethanol and acetaldehyde. Using gas chromatography, the detected levels were greater for 'Stanley' than for 'President'. The cultivar 'President' always had a lower ethanol level in comparison to 'Stanley' these levels ranged from 697 mg.1-1 to 855 mg.1-1 after 21 days in anaerobic conditions. Fruit quality was evaluated using 7 descriptors, of which the presence of an off-flavour is of considerable importance for the practic
Czech name
Hodnocení dvou odrůd ?vestek"Stanley" "President" (Prunus domestica L.) skladované v nízko kyslíkaté atmosféře
Czech description
Byly studovány rozdílné kontrolované atmosféry při skladování dvou odrůd ?vestek 'President' and 'Stanley' (Prunus domestica L.). Plody byly uchovány 33 dnů v teplotě 3.0 - 3.3°C v nízkokyslíkaté atmosféře a kontrolované atmosféře(2.0% O2 a 6.6-7.0 % CO2), anaerobních podmínek (0.2% O2 a 1.0 % CO2) a normálně kyslíkaté atmosféře (21 % O2 a 0.03 % CO2). Následně byly skladovány 42 dnů v teplotě 3.0 - 3.3°C. U zdravých plodů se v nízkém obsahu byly zji?těna produkce ethanolu a acetaldehydu. Stanovena mno?ství byla vět?í u odrůdy 'Stanley' ne? u odrůdy 'President'. Odrůda 'President' měla v?dycky men?í koncentrace etanolu jak odrůda 'Stanley', tyto koncentrace se pohybovaly v hodnotách 697 mg.1-1 to 855 mg.1-1 po 21 dnech ulo?ení v anaerobních podmínkách.Kvalita plodů byla hodnocena pomocí 7 deskriptorů, které vyznačily off-flavour, kterým se hodnotila vhodnost atmosféry pro praktické skladování. Pevnost plodů při sklizni byla 0.8962 plus minus 0.0679 MPa pro odrůdu 'Stanley', pevnost pr
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QD1408" target="_blank" >QD1408: Development of new systems of plum growing</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Eufrin plum and prune working group meeting
ISBN
80-902636-9-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
12
Pages from-to
103-114
Publisher name
RBIP Holovousy
Place of publication
Holovousy
Event location
Holovousy
Event date
Jan 1, 2006
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—