Response of cherries to low oxygen atmosphere
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F07%3A00108438" target="_blank" >RIV/62156489:43510/07:00108438 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Response of cherries to low oxygen atmosphere
Original language description
Effects were examined of different controlled atmosphere on sweet cherries and sour cherriesfruit of 'Vanda' and 'Kordia' (Prunus avium L.) cultivars during storage. Fruits were kept for 30 days at 3.0 - 3.3°C under ultra-low oxygen storage (ULO = 0.9% O2 and 1.0% CO2), controlled atmosphere (CA = 2.0% O2 and 9.0% CO2), anaerobiosis (AN = 0.2% O2 and 1.0% CO2), regular atmosphere (RA = 21% O2 and 0.03% CO2). Relationships between the composition of O2 and CO2 content during this period and after the removal from gas mixture to ethanol, acetaldehyde, sensorial value and some textural values of fruit were investigated. Subsequent exposition of the fruit to air but still under cold-storage temperature resulted in linear or exponential decrease of ethanolto half or even one third of its previous value. The concentration of oxygen at a level of 0.9% (ultra low oxygen -- ULO) does not harm physiologically the tissues of sweet cherries by producing mostly the non-substantial content of ethan
Czech name
Odezva plodů třešní k nízkému kyslíku v atmosféře
Czech description
Byl zkoušený vliv plynných směsí na skladovatelnost třešní a višní. Vztah mezi obsahem CO2 a O2 byl zjišťovaný na produkci acetaldehydu, ethanolu a texturní změny během uložení v plynných směsích a v následném skladování. Koncentrace kyslíku na hladině 0.9 % (ultra low oxygen -- ULO) neměla škodlivý vliv na produkci ethanolu v pletivu. Rovněž se v této koncentraci neprojevil off-flavor, který by byl z anaerobního dýchání.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1G58071" target="_blank" >1G58071: Integrated production of sweet and sour cherries.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Quality of Horticultural Production
ISBN
978-80-7375-060-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
29-30
Publisher name
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Place of publication
Lednice
Event location
Lednice
Event date
Jan 1, 2007
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—