All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of storage and infection with Gloeosporium album Osterw. on release of volatile compounds from different apple cultivars

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F07%3A00106543" target="_blank" >RIV/62156489:43510/07:00106543 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Influence of storage and infection with Gloeosporium album Osterw. on release of volatile compounds from different apple cultivars

  • Original language description

    Release of volatile compounds from intact, sound fruit into the surrounding atmosphere was minimal. The predominant compound was butylacetate, but with differences between the five cultivars studied ('Colden Delicious', 'Idareď, 'Jonagoreď, 'King Jonagolď and 'Meteor'). The production of acetaldehyde, ethanol and ethylacetate after 30 days of cold storage was very low. Nineteen volatile compounds were detected for the cultivar 'Meteor' 30 days after harvest. Predominant compounds trapped in a column were esters such as butylacetate (46.7micro/g/kg.h), 2-methylbutylacetate (77.7 micro/g/kg.h) and hexylacetate (30.4 micro/g/kg.h) and conferred a characteristic 'apple' odour. Other compounds, at lower levels, ranged from 0.1 micro/g/kg.h for hexylhexanoate to 5.0 micro/g/kg.h for 2-methylbutan-l-ol. Using discrimination analysis one could identify the different apple cultivars and determine whether they were infected with Gloeosporium album or not. This offers a new method for monitoring

  • Czech name

    Vliv skladování a infekce Gloeosporium album Osterw na uvolňování těkavých sloučenin z rozdílných odrůd jablek.

  • Czech description

    Uvolňování sloučenin z neporušených plodů do okolní atmosféry byly minimální. Převažující sloučeninou byl butyl acetate, který byl rozdílný u odrůd jablek ('Golden Delicious', 'ldareď, 'Jonagoreď, 'King Jonagolď and 'Meteor'). Proukce acetaldehyde, etanolu a ethyl acetate po 30 dnech skladování v chladírenské teplotě byl velmi nízký. Devatenáct sloučenin bylo stanoveno pro odrůdu 'Meteor' po 30 dnech skladování. Hlavními sloučeninami, které byly zachyceny do koncentrační trubice byl butyl acetat (46.7micro/g/kg.h), 2-methylbutylacetat (77.7 micro/g/kg.h) a hexylacetate (30.4 micro/g/kg.h), což představují hlavní složky vůně jablek.Další sloučeniny v nízké koncentraci byl od 1.0 to 5.0 micro/g/kg.h byl 2-methylbutan-l-ol. Diskriminační analýzou byl rozlišena odrůda a stupeň napadení plísní.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF4116" target="_blank" >QF4116: Development of storable apple cultivars with resistance to storage diseases</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mitteilungen Klosterneuburg

  • ISSN

    0007-5922

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    57

  • Country of publishing house

    AT - AUSTRIA

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    163-169

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database