Influence of storage and infection with Gloeosporium album Osterw. on release of volatile compounds from different apple cultivars
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F07%3A00106543" target="_blank" >RIV/62156489:43510/07:00106543 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Influence of storage and infection with Gloeosporium album Osterw. on release of volatile compounds from different apple cultivars
Original language description
Release of volatile compounds from intact, sound fruit into the surrounding atmosphere was minimal. The predominant compound was butylacetate, but with differences between the five cultivars studied ('Colden Delicious', 'Idareď, 'Jonagoreď, 'King Jonagolď and 'Meteor'). The production of acetaldehyde, ethanol and ethylacetate after 30 days of cold storage was very low. Nineteen volatile compounds were detected for the cultivar 'Meteor' 30 days after harvest. Predominant compounds trapped in a column were esters such as butylacetate (46.7micro/g/kg.h), 2-methylbutylacetate (77.7 micro/g/kg.h) and hexylacetate (30.4 micro/g/kg.h) and conferred a characteristic 'apple' odour. Other compounds, at lower levels, ranged from 0.1 micro/g/kg.h for hexylhexanoate to 5.0 micro/g/kg.h for 2-methylbutan-l-ol. Using discrimination analysis one could identify the different apple cultivars and determine whether they were infected with Gloeosporium album or not. This offers a new method for monitoring
Czech name
Vliv skladování a infekce Gloeosporium album Osterw na uvolňování těkavých sloučenin z rozdílných odrůd jablek.
Czech description
Uvolňování sloučenin z neporušených plodů do okolní atmosféry byly minimální. Převažující sloučeninou byl butyl acetate, který byl rozdílný u odrůd jablek ('Golden Delicious', 'ldareď, 'Jonagoreď, 'King Jonagolď and 'Meteor'). Proukce acetaldehyde, etanolu a ethyl acetate po 30 dnech skladování v chladírenské teplotě byl velmi nízký. Devatenáct sloučenin bylo stanoveno pro odrůdu 'Meteor' po 30 dnech skladování. Hlavními sloučeninami, které byly zachyceny do koncentrační trubice byl butyl acetat (46.7micro/g/kg.h), 2-methylbutylacetat (77.7 micro/g/kg.h) a hexylacetate (30.4 micro/g/kg.h), což představují hlavní složky vůně jablek.Další sloučeniny v nízké koncentraci byl od 1.0 to 5.0 micro/g/kg.h byl 2-methylbutan-l-ol. Diskriminační analýzou byl rozlišena odrůda a stupeň napadení plísní.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF4116" target="_blank" >QF4116: Development of storable apple cultivars with resistance to storage diseases</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mitteilungen Klosterneuburg
ISSN
0007-5922
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
57
Country of publishing house
AT - AUSTRIA
Number of pages
7
Pages from-to
163-169
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—