All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Antioxidant activity of Rheum L. genus containing substance

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F07%3A00116273" target="_blank" >RIV/62156489:43510/07:00116273 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Antioxidant activity of Rheum L. genus containing substance

  • Original language description

    Rheum L. belongs to collection of classified genetic resources at Faculty of Horticulture Lednice, Mendel University of Agriculture and Forestry Brno. Rheum L. is medicinal plant and delicate vegetable, from which edible petioles are used. Edible petioles are significant resources of antioxidant compounds. Total antioxidant capacity (TAC) was evaluated from 20 handouts. Ascorbic acid is ranked among important antioxidants. These were analysed by method of liquid chromatography (HPLC). Unfavourable influence on quality of product is dependent on amount of oxalic acid. The amount of oxalic acid was analysed by photoluminescence detection, antioxidant capacity is represented as equivalent of used standard Trolox.

  • Czech name

    Antioxidační aktivita obsahových látek rodu Rheum L.

  • Czech description

    Reveň, rebarbora (Rheum L., Polygonaceae) je zařazena do kolekce hodnocených genetických zdrojů na pracovišti Zahradnické fakulty v Lednici Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Rod Rheum L. je léčivá rostlina a lahůdková zelenina, používajíse jedlé řapíky. Jedlé řapíky jsou významným zdrojem antioxidačních látek. Celková antioxidační kapacita (TAC) byla hodnocena u 20 vzorků. Mezi významné antioxidanty patří kyselina askorbová. Byla stanovena metodou kapalinové chromatografie (HPLC). Nepříznivý vliv na kvalitu produktu má obsah kyseliny šťavelové, její obsah byl stanoven metodou fotoluminiscenční detekce; antioxidačná kapacita se vyjádří jako ekvivalent použitého standardu Troloxu.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Habán, M.; Otepka, P. (edit) Book of Scientific Papers and Abstracts : 1st International Scientific Conference on Medicinal, Aromatic and Spice Plants, December 5 -- 6, 2007, Slovak University of Agriculture in Nitra, Slovak Republic

  • ISBN

    978-80-8069-973-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    199-200

  • Publisher name

    Slovak University of Agriculture in Nitra, Slovak Republic

  • Place of publication

    SPU, Nitra

  • Event location

    SPU Nitra

  • Event date

    Jan 1, 2007

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article