Antioxidant activity of Rheum L. genus containing substance
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F07%3A00116273" target="_blank" >RIV/62156489:43510/07:00116273 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Antioxidant activity of Rheum L. genus containing substance
Original language description
Rheum L. belongs to collection of classified genetic resources at Faculty of Horticulture Lednice, Mendel University of Agriculture and Forestry Brno. Rheum L. is medicinal plant and delicate vegetable, from which edible petioles are used. Edible petioles are significant resources of antioxidant compounds. Total antioxidant capacity (TAC) was evaluated from 20 handouts. Ascorbic acid is ranked among important antioxidants. These were analysed by method of liquid chromatography (HPLC). Unfavourable influence on quality of product is dependent on amount of oxalic acid. The amount of oxalic acid was analysed by photoluminescence detection, antioxidant capacity is represented as equivalent of used standard Trolox.
Czech name
Antioxidační aktivita obsahových látek rodu Rheum L.
Czech description
Reveň, rebarbora (Rheum L., Polygonaceae) je zařazena do kolekce hodnocených genetických zdrojů na pracovišti Zahradnické fakulty v Lednici Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Rod Rheum L. je léčivá rostlina a lahůdková zelenina, používajíse jedlé řapíky. Jedlé řapíky jsou významným zdrojem antioxidačních látek. Celková antioxidační kapacita (TAC) byla hodnocena u 20 vzorků. Mezi významné antioxidanty patří kyselina askorbová. Byla stanovena metodou kapalinové chromatografie (HPLC). Nepříznivý vliv na kvalitu produktu má obsah kyseliny šťavelové, její obsah byl stanoven metodou fotoluminiscenční detekce; antioxidačná kapacita se vyjádří jako ekvivalent použitého standardu Troloxu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Habán, M.; Otepka, P. (edit) Book of Scientific Papers and Abstracts : 1st International Scientific Conference on Medicinal, Aromatic and Spice Plants, December 5 -- 6, 2007, Slovak University of Agriculture in Nitra, Slovak Republic
ISBN
978-80-8069-973-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
199-200
Publisher name
Slovak University of Agriculture in Nitra, Slovak Republic
Place of publication
SPU, Nitra
Event location
SPU Nitra
Event date
Jan 1, 2007
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—