Influence of growing system on inner quality of Anethum graveolens L.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F11%3A00180214" target="_blank" >RIV/62156489:43510/11:00180214 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv způsobu pěstování na vnitřní kvalitu Anethum greveolens L.
Original language description
Kopr vonný (Anethum graveolens L.) je jedním z mnoha druhů kořeninových rostlin běžně využívaných v čerstvém stavu k dochucení pokrmů. Ke konzumu je určena nadzemní část mladých rostlin. Kopr obsahuje látky, které jsou zdraví prospěšné, ale i látky negativně působící na lidský organismus. Na obsah těchto látek má značný vliv způsob pěstování a pěstební podmínky. Byla porovnávána kvalita nati rostlin pěstovaných v polní a skleníkové kultuře. Hodnoceny byly následující parametry: obsah kyseliny askorbové(metoda HPLC) a obsah dusičnanů (potenciometricky). Mezi vzorky vypěstovanými ve skleníkových a polních podmínkách byly zjištěny významné rozdíly v obsahu kyseliny askorbové a dusičnanů. Příznivější obsah těchto látek (vyšší obsah kyseliny askorbové a nižší obsah dusičnanů) byl zjištěn v rostlinách z polních kultur.
Czech name
Vliv způsobu pěstování na vnitřní kvalitu Anethum greveolens L.
Czech description
Kopr vonný (Anethum graveolens L.) je jedním z mnoha druhů kořeninových rostlin běžně využívaných v čerstvém stavu k dochucení pokrmů. Ke konzumu je určena nadzemní část mladých rostlin. Kopr obsahuje látky, které jsou zdraví prospěšné, ale i látky negativně působící na lidský organismus. Na obsah těchto látek má značný vliv způsob pěstování a pěstební podmínky. Byla porovnávána kvalita nati rostlin pěstovaných v polní a skleníkové kultuře. Hodnoceny byly následující parametry: obsah kyseliny askorbové(metoda HPLC) a obsah dusičnanů (potenciometricky). Mezi vzorky vypěstovanými ve skleníkových a polních podmínkách byly zjištěny významné rozdíly v obsahu kyseliny askorbové a dusičnanů. Příznivější obsah těchto látek (vyšší obsah kyseliny askorbové a nižší obsah dusičnanů) byl zjištěn v rostlinách z polních kultur.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
LIX
Issue of the periodical within the volume
10
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
647-651
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—