Experimental batches 2017
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F17%3A43919340" target="_blank" >RIV/62156489:43510/17:43919340 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Experimentální šarže 2017
Original language description
Vinařská praxe v současnosti využívá v drtivé většině případů řízenou fermentaci, jejíž částí je využití aktivních suchých kvasinek pro inokulaci moštů, které však poskytují spíše uniformní vína. Alternativou by mohlo být konsorcium vinařských mikroorganismů, složené z několika druhů kvasinek a bakterií. Toto konsorcium by mohlo nabídnout výhody, které nabízí spontánní fermentace, a zároveň by mohlo být aplikovatelné i v komerčních provozech. Právě výzkumem takového konsorcia se zabývá projekt Spontánní fermentace ve výrobě vína jako řiditelná technologie - TH02030280. K potřebám selekce a kultivace mikroorganismů a zároveň k ověření funkčnosti preparátu byly připravovány experimentální šarže vín v provozních podmínkách. Výstup Experimentální šarže 2017 popisuje přípravu a chemické a senzorické vlastnosti šarží v ročníku 2017.
Czech name
Experimentální šarže 2017
Czech description
Vinařská praxe v současnosti využívá v drtivé většině případů řízenou fermentaci, jejíž částí je využití aktivních suchých kvasinek pro inokulaci moštů, které však poskytují spíše uniformní vína. Alternativou by mohlo být konsorcium vinařských mikroorganismů, složené z několika druhů kvasinek a bakterií. Toto konsorcium by mohlo nabídnout výhody, které nabízí spontánní fermentace, a zároveň by mohlo být aplikovatelné i v komerčních provozech. Právě výzkumem takového konsorcia se zabývá projekt Spontánní fermentace ve výrobě vína jako řiditelná technologie - TH02030280. K potřebám selekce a kultivace mikroorganismů a zároveň k ověření funkčnosti preparátu byly připravovány experimentální šarže vín v provozních podmínkách. Výstup Experimentální šarže 2017 popisuje přípravu a chemické a senzorické vlastnosti šarží v ročníku 2017.
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TH02030280" target="_blank" >TH02030280: Spontaneous fermentation in wine production as a manageable technology</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
TH02030280-V3
Numerical identification
-
Technical parameters
Smlouva o licenčním či jiném využití výsledku dosud nebyla uzavřena. Kontaktní osoba pro jednání ze strany MENDELU je doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D., ÚVV ZF, Valtická 337, 69144 Lednice, tel. +420 519 367 252, email: mojmir.baron@mendelu.cz.
Economical parameters
Ekonomickým přínosem je zvýšení obratu při prodeji vín, které jsou díky funkčnímu vzorku realizovány na Ústavu vinohradnictví a vinařství, který je příjemcem podpory projektu.
Application category by cost
—
Owner IČO
62156489
Owner name
Mendelova univerzita v Brně; EPS biotechnology, s.r.o.; Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
V - Výsledek je využíván vlastníkem
Licence fee requirement
—
Web page
—