All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Wine production technology using the consortional preparation

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F20%3A43919339" target="_blank" >RIV/62156489:43510/20:43919339 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Technologie výroby vína pomocí konsorcionálního preparátu

  • Original language description

    Vinařská praxe v současnosti využívá v drtivé většině případů řízenou fermentaci, jejíž částí je využití aktivních suchých kvasinek pro inokulaci moštů. Tento proces představuje dobře řiditelnou technologii, minimalizuje rizika spojené s aktivitou apikulátní mikroflóry, ale vede k uniformitě produktů a stírání rozdílů mezi původem vín. Alternativou k využití aktivních suchých kvasinek je tradiční spontánní fermentace. Ta je však vždy rizikovější a ve větším rozsahu výroby pomalá, s nejistým výsledkem. Výstup projektu Spontánní fermentace ve výrobě vína jako řiditelná technologie - TH02030280, přináší možnost využití diverzity konsorcia mikroorganismů při zachování minimálního rizika spojeného s iniciací alkoholové fermentace a aplikovatelností inokula. Technologie výroby vína pomocí konsorciálního preparátu vychází ze čtyřleté realizace projektu Spontánní fermentace ve výrobě vína jako řiditelná technologie.

  • Czech name

    Technologie výroby vína pomocí konsorcionálního preparátu

  • Czech description

    Vinařská praxe v současnosti využívá v drtivé většině případů řízenou fermentaci, jejíž částí je využití aktivních suchých kvasinek pro inokulaci moštů. Tento proces představuje dobře řiditelnou technologii, minimalizuje rizika spojené s aktivitou apikulátní mikroflóry, ale vede k uniformitě produktů a stírání rozdílů mezi původem vín. Alternativou k využití aktivních suchých kvasinek je tradiční spontánní fermentace. Ta je však vždy rizikovější a ve větším rozsahu výroby pomalá, s nejistým výsledkem. Výstup projektu Spontánní fermentace ve výrobě vína jako řiditelná technologie - TH02030280, přináší možnost využití diverzity konsorcia mikroorganismů při zachování minimálního rizika spojeného s iniciací alkoholové fermentace a aplikovatelností inokula. Technologie výroby vína pomocí konsorciálního preparátu vychází ze čtyřleté realizace projektu Spontánní fermentace ve výrobě vína jako řiditelná technologie.

Classification

  • Type

    Z<sub>tech</sub> - Verified technology

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TH02030280" target="_blank" >TH02030280: Spontaneous fermentation in wine production as a manageable technology</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    TH02030280-V15

  • Numerical identification

    -

  • Technical parameters

    Smlouva o užívání výsledku nebyla uzavřena. Odpovědnou osobou pro jednání ze strany MENDELU je doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D., mojmir.baron@mendelu.cz, tel. č.+420 519 367 252.

  • Economical parameters

    Ekonomický přínos je ve zvýšení obratu při prodeji vín, které touto technologií jsou vyráběny na Ústavu vinohradnictví a vinařství, který je příjemcem podpory projektu.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    62156489

  • Owner name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    V - Výsledek je využíván vlastníkem

  • Licence fee requirement

  • Web page