Wine production technology using the consortional preparation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F20%3A43919339" target="_blank" >RIV/62156489:43510/20:43919339 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Technologie výroby vína pomocí konsorcionálního preparátu
Original language description
Vinařská praxe v současnosti využívá v drtivé většině případů řízenou fermentaci, jejíž částí je využití aktivních suchých kvasinek pro inokulaci moštů. Tento proces představuje dobře řiditelnou technologii, minimalizuje rizika spojené s aktivitou apikulátní mikroflóry, ale vede k uniformitě produktů a stírání rozdílů mezi původem vín. Alternativou k využití aktivních suchých kvasinek je tradiční spontánní fermentace. Ta je však vždy rizikovější a ve větším rozsahu výroby pomalá, s nejistým výsledkem. Výstup projektu Spontánní fermentace ve výrobě vína jako řiditelná technologie - TH02030280, přináší možnost využití diverzity konsorcia mikroorganismů při zachování minimálního rizika spojeného s iniciací alkoholové fermentace a aplikovatelností inokula. Technologie výroby vína pomocí konsorciálního preparátu vychází ze čtyřleté realizace projektu Spontánní fermentace ve výrobě vína jako řiditelná technologie.
Czech name
Technologie výroby vína pomocí konsorcionálního preparátu
Czech description
Vinařská praxe v současnosti využívá v drtivé většině případů řízenou fermentaci, jejíž částí je využití aktivních suchých kvasinek pro inokulaci moštů. Tento proces představuje dobře řiditelnou technologii, minimalizuje rizika spojené s aktivitou apikulátní mikroflóry, ale vede k uniformitě produktů a stírání rozdílů mezi původem vín. Alternativou k využití aktivních suchých kvasinek je tradiční spontánní fermentace. Ta je však vždy rizikovější a ve větším rozsahu výroby pomalá, s nejistým výsledkem. Výstup projektu Spontánní fermentace ve výrobě vína jako řiditelná technologie - TH02030280, přináší možnost využití diverzity konsorcia mikroorganismů při zachování minimálního rizika spojeného s iniciací alkoholové fermentace a aplikovatelností inokula. Technologie výroby vína pomocí konsorciálního preparátu vychází ze čtyřleté realizace projektu Spontánní fermentace ve výrobě vína jako řiditelná technologie.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TH02030280" target="_blank" >TH02030280: Spontaneous fermentation in wine production as a manageable technology</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
TH02030280-V15
Numerical identification
-
Technical parameters
Smlouva o užívání výsledku nebyla uzavřena. Odpovědnou osobou pro jednání ze strany MENDELU je doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D., mojmir.baron@mendelu.cz, tel. č.+420 519 367 252.
Economical parameters
Ekonomický přínos je ve zvýšení obratu při prodeji vín, které touto technologií jsou vyráběny na Ústavu vinohradnictví a vinařství, který je příjemcem podpory projektu.
Application category by cost
—
Owner IČO
62156489
Owner name
Mendelova univerzita v Brně
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
V - Výsledek je využíván vlastníkem
Licence fee requirement
—
Web page
—