Sensory assessment of varietal apple juices
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F18%3A43913548" target="_blank" >RIV/62156489:43510/18:43913548 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Senzorické hodnocení odrůdových šťáv z jablek
Original language description
V této práci bylo senzoricky a analyticky hodnoceno 9 odrůdových jablečných šťáv. Organoleptické vlastnosti jablečné šťávy (vzhled a barva, konzistence, chuť a vůně a celkové hodnocení) byly hodnotiteli hodnoceny pomocí pěti bodové kategorové ordinální stupnice. V kategorii vzhled a barva byla nejlépe hodnocena šťáva z odrůdy Prima. V kategoriích konzistence, chuť a vůně byla nejlépe hodnocena šťáva z odrůdy 'Desert', která byla nejlépe hodnocenou i v rámci celkového hodnocení. Nejvyšší obsah polyfenolů byl zjištěn u šťávy vyrobené z odrůdy Rezista (725 mg.l-1). Šťáva z odrůdy Rubinola měla několikanásobně vyšší obsah vitaminu C než ostatní odrůdové šťávy (63,9 mg.l-1). U všech sledovaných odrůd byl obsah titrovatelných kyselin v rozmezí 0,7 - 1,2 %.
Czech name
Senzorické hodnocení odrůdových šťáv z jablek
Czech description
V této práci bylo senzoricky a analyticky hodnoceno 9 odrůdových jablečných šťáv. Organoleptické vlastnosti jablečné šťávy (vzhled a barva, konzistence, chuť a vůně a celkové hodnocení) byly hodnotiteli hodnoceny pomocí pěti bodové kategorové ordinální stupnice. V kategorii vzhled a barva byla nejlépe hodnocena šťáva z odrůdy Prima. V kategoriích konzistence, chuť a vůně byla nejlépe hodnocena šťáva z odrůdy 'Desert', která byla nejlépe hodnocenou i v rámci celkového hodnocení. Nejvyšší obsah polyfenolů byl zjištěn u šťávy vyrobené z odrůdy Rezista (725 mg.l-1). Šťáva z odrůdy Rubinola měla několikanásobně vyšší obsah vitaminu C než ostatní odrůdové šťávy (63,9 mg.l-1). U všech sledovaných odrůd byl obsah titrovatelných kyselin v rozmezí 0,7 - 1,2 %.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
73
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
48-50
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—