All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Wine of Six Regions

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F20%3A43919292" target="_blank" >RIV/62156489:43510/20:43919292 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Víno 6 regionů

  • Original language description

    Kritický katalog vznikl jako nedílná součást výstavy Víno 6 regionů, která byla realizována v prostorách kampusu ZF MENDELU ve dnech 15. 6. - 31. 8. 2020. Jedná se o jeden z hlavních výstupů projektu NAKI II &quot;Vinohradnictví a vinařství pro zachování a obnovu kulturní identity vinařských regionů na Moravě&quot; (Kód projektu: DG16P02R017) řešeného v letech 2016-2020, financovaného Ministerstvem kultury ČR. Přičemž příjemcem projektu byla Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně, dalšími účastníky byla Filozofická fakulta, (Masarykova univerzita) a Výzkumný ústav pivovarnický a sladařský, a.s. Cílem bylo výraznou měrou přispět k zachování národního kulturního dědictví v oblasti vinařské kultury, zmapovat, zachovat a ověřit tradiční vinařské technologie (včetně potřebných mikroorganizmů) provázané s regionálními a lokálními zvyky vinařských komunit. S rozmachem fenoménu terroir ve vinohradnictví a vinařství, respektive ve společnosti obecně, se namísto průmyslové uniformity dostává do popředí zájem o původ, originalitu a autenticitu produktu (což dokládá rostoucí zájem o vína VOC v Česku). Tento proces je logicky doprovázen rozvojem lokální i regionální identity nejen samotných vinohradníků a vinařů, nýbrž celých komunit vinařských obcí. Ukazuje se, že termín terroir není dán jen přírodními a technologickými parametry, ale že zahrnuje i kulturní oblast společensko-hospodářských struktur, institucí a zvyků, jež se v čase měnily. Pojem terroir se tak týká nejen věd přírodních a zemědělských, ale i věd společensko-humanitních. Základním cílem tedy bylo studovat identitu vinařských regionů v souvislosti s terroir a poskytnout nástroje jeho uchování a rozvíjení. A to jak ve smyslu materiálním (tedy cestou separování typických krajových kvasinek a vytvořením kolekce typických a místních odrůd), tak i v kulturním smyslu (identifikovat historické kořeny terroir a určit jeho místo v tradici vinařských regionů na Moravě, studovat architektonické prvky v krajině s důrazem na kulturní hodnoty území v relaci k zaměření projektu, dokumentovat místní tradice, zvyky a folklór).

  • Czech name

    Víno 6 regionů

  • Czech description

    Kritický katalog vznikl jako nedílná součást výstavy Víno 6 regionů, která byla realizována v prostorách kampusu ZF MENDELU ve dnech 15. 6. - 31. 8. 2020. Jedná se o jeden z hlavních výstupů projektu NAKI II &quot;Vinohradnictví a vinařství pro zachování a obnovu kulturní identity vinařských regionů na Moravě&quot; (Kód projektu: DG16P02R017) řešeného v letech 2016-2020, financovaného Ministerstvem kultury ČR. Přičemž příjemcem projektu byla Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně, dalšími účastníky byla Filozofická fakulta, (Masarykova univerzita) a Výzkumný ústav pivovarnický a sladařský, a.s. Cílem bylo výraznou měrou přispět k zachování národního kulturního dědictví v oblasti vinařské kultury, zmapovat, zachovat a ověřit tradiční vinařské technologie (včetně potřebných mikroorganizmů) provázané s regionálními a lokálními zvyky vinařských komunit. S rozmachem fenoménu terroir ve vinohradnictví a vinařství, respektive ve společnosti obecně, se namísto průmyslové uniformity dostává do popředí zájem o původ, originalitu a autenticitu produktu (což dokládá rostoucí zájem o vína VOC v Česku). Tento proces je logicky doprovázen rozvojem lokální i regionální identity nejen samotných vinohradníků a vinařů, nýbrž celých komunit vinařských obcí. Ukazuje se, že termín terroir není dán jen přírodními a technologickými parametry, ale že zahrnuje i kulturní oblast společensko-hospodářských struktur, institucí a zvyků, jež se v čase měnily. Pojem terroir se tak týká nejen věd přírodních a zemědělských, ale i věd společensko-humanitních. Základním cílem tedy bylo studovat identitu vinařských regionů v souvislosti s terroir a poskytnout nástroje jeho uchování a rozvíjení. A to jak ve smyslu materiálním (tedy cestou separování typických krajových kvasinek a vytvořením kolekce typických a místních odrůd), tak i v kulturním smyslu (identifikovat historické kořeny terroir a určit jeho místo v tradici vinařských regionů na Moravě, studovat architektonické prvky v krajině s důrazem na kulturní hodnoty území v relaci k zaměření projektu, dokumentovat místní tradice, zvyky a folklór).

Classification

  • Type

    B - Specialist book

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40105 - Horticulture, viticulture

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/DG16P02R017" target="_blank" >DG16P02R017: Viticulture and enology for maintaining and restoring cultural identity wine regions in Moravia</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • ISBN

    978-80-7509-730-9

  • Number of pages

    146

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • UT code for WoS book