Wine of Six Regions
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F20%3A43919292" target="_blank" >RIV/62156489:43510/20:43919292 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Víno 6 regionů
Original language description
Kritický katalog vznikl jako nedílná součást výstavy Víno 6 regionů, která byla realizována v prostorách kampusu ZF MENDELU ve dnech 15. 6. - 31. 8. 2020. Jedná se o jeden z hlavních výstupů projektu NAKI II "Vinohradnictví a vinařství pro zachování a obnovu kulturní identity vinařských regionů na Moravě" (Kód projektu: DG16P02R017) řešeného v letech 2016-2020, financovaného Ministerstvem kultury ČR. Přičemž příjemcem projektu byla Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně, dalšími účastníky byla Filozofická fakulta, (Masarykova univerzita) a Výzkumný ústav pivovarnický a sladařský, a.s. Cílem bylo výraznou měrou přispět k zachování národního kulturního dědictví v oblasti vinařské kultury, zmapovat, zachovat a ověřit tradiční vinařské technologie (včetně potřebných mikroorganizmů) provázané s regionálními a lokálními zvyky vinařských komunit. S rozmachem fenoménu terroir ve vinohradnictví a vinařství, respektive ve společnosti obecně, se namísto průmyslové uniformity dostává do popředí zájem o původ, originalitu a autenticitu produktu (což dokládá rostoucí zájem o vína VOC v Česku). Tento proces je logicky doprovázen rozvojem lokální i regionální identity nejen samotných vinohradníků a vinařů, nýbrž celých komunit vinařských obcí. Ukazuje se, že termín terroir není dán jen přírodními a technologickými parametry, ale že zahrnuje i kulturní oblast společensko-hospodářských struktur, institucí a zvyků, jež se v čase měnily. Pojem terroir se tak týká nejen věd přírodních a zemědělských, ale i věd společensko-humanitních. Základním cílem tedy bylo studovat identitu vinařských regionů v souvislosti s terroir a poskytnout nástroje jeho uchování a rozvíjení. A to jak ve smyslu materiálním (tedy cestou separování typických krajových kvasinek a vytvořením kolekce typických a místních odrůd), tak i v kulturním smyslu (identifikovat historické kořeny terroir a určit jeho místo v tradici vinařských regionů na Moravě, studovat architektonické prvky v krajině s důrazem na kulturní hodnoty území v relaci k zaměření projektu, dokumentovat místní tradice, zvyky a folklór).
Czech name
Víno 6 regionů
Czech description
Kritický katalog vznikl jako nedílná součást výstavy Víno 6 regionů, která byla realizována v prostorách kampusu ZF MENDELU ve dnech 15. 6. - 31. 8. 2020. Jedná se o jeden z hlavních výstupů projektu NAKI II "Vinohradnictví a vinařství pro zachování a obnovu kulturní identity vinařských regionů na Moravě" (Kód projektu: DG16P02R017) řešeného v letech 2016-2020, financovaného Ministerstvem kultury ČR. Přičemž příjemcem projektu byla Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně, dalšími účastníky byla Filozofická fakulta, (Masarykova univerzita) a Výzkumný ústav pivovarnický a sladařský, a.s. Cílem bylo výraznou měrou přispět k zachování národního kulturního dědictví v oblasti vinařské kultury, zmapovat, zachovat a ověřit tradiční vinařské technologie (včetně potřebných mikroorganizmů) provázané s regionálními a lokálními zvyky vinařských komunit. S rozmachem fenoménu terroir ve vinohradnictví a vinařství, respektive ve společnosti obecně, se namísto průmyslové uniformity dostává do popředí zájem o původ, originalitu a autenticitu produktu (což dokládá rostoucí zájem o vína VOC v Česku). Tento proces je logicky doprovázen rozvojem lokální i regionální identity nejen samotných vinohradníků a vinařů, nýbrž celých komunit vinařských obcí. Ukazuje se, že termín terroir není dán jen přírodními a technologickými parametry, ale že zahrnuje i kulturní oblast společensko-hospodářských struktur, institucí a zvyků, jež se v čase měnily. Pojem terroir se tak týká nejen věd přírodních a zemědělských, ale i věd společensko-humanitních. Základním cílem tedy bylo studovat identitu vinařských regionů v souvislosti s terroir a poskytnout nástroje jeho uchování a rozvíjení. A to jak ve smyslu materiálním (tedy cestou separování typických krajových kvasinek a vytvořením kolekce typických a místních odrůd), tak i v kulturním smyslu (identifikovat historické kořeny terroir a určit jeho místo v tradici vinařských regionů na Moravě, studovat architektonické prvky v krajině s důrazem na kulturní hodnoty území v relaci k zaměření projektu, dokumentovat místní tradice, zvyky a folklór).
Classification
Type
B - Specialist book
CEP classification
—
OECD FORD branch
40105 - Horticulture, viticulture
Result continuities
Project
<a href="/en/project/DG16P02R017" target="_blank" >DG16P02R017: Viticulture and enology for maintaining and restoring cultural identity wine regions in Moravia</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
ISBN
978-80-7509-730-9
Number of pages
146
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
UT code for WoS book
—