Dynamics of quality parameters of carp muscle (Cyprinus carpio) under different storage conditions
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000204" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000204 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Dynamika jakostních parametrů svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio) za různých podmínek skladování
Original language description
Biogenní aminy jsou přirozenou součástí buněčných struktur potravin nebo vznikají v procesu skladování potravin enzymovými reakcemi tkáňového nebo mikrobiálního původu. Míra škodlivosti je značně závislá na typu příslušného aminu, rovněž však na individuálních schopnostech organismu aminy odbourávat. Aminy v potravě mohou po konzumaci vyvolávat prudké fyziologické odezvy, u vnímavějších osob může dojít až k těžkým migrénovým stavům. Sledování těchto látek je významné jednak z pohledu ovlivnění zdravotnínezávadnosti a jednak k posouzení kvality potravin. U nefermentovaných potravin významnější nárůst obsahu biogenních aminů vykazuje souvislost s nežádoucími rozkladnými procesy bílkovinné matrice. Aminy zde hrají roli především potenciálního kritéria jakosti. V naší studii byla řešena problematika přítomnosti biogenních aminů jako ukazatelů čerstvosti u svaloviny hybridů kapra obecného skladovaných za různých teplotních podmínek a vliv bakteriální kontaminace na tvorbu těchto látek. V s
Czech name
Dynamika jakostních parametrů svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio) za různých podmínek skladování
Czech description
Biogenní aminy jsou přirozenou součástí buněčných struktur potravin nebo vznikají v procesu skladování potravin enzymovými reakcemi tkáňového nebo mikrobiálního původu. Míra škodlivosti je značně závislá na typu příslušného aminu, rovněž však na individuálních schopnostech organismu aminy odbourávat. Aminy v potravě mohou po konzumaci vyvolávat prudké fyziologické odezvy, u vnímavějších osob může dojít až k těžkým migrénovým stavům. Sledování těchto látek je významné jednak z pohledu ovlivnění zdravotnínezávadnosti a jednak k posouzení kvality potravin. U nefermentovaných potravin významnější nárůst obsahu biogenních aminů vykazuje souvislost s nežádoucími rozkladnými procesy bílkovinné matrice. Aminy zde hrají roli především potenciálního kritéria jakosti. V naší studii byla řešena problematika přítomnosti biogenních aminů jako ukazatelů čerstvosti u svaloviny hybridů kapra obecného skladovaných za různých teplotních podmínek a vliv bakteriální kontaminace na tvorbu těchto látek. V s
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
II. Vedecká konferencia študentov a doktorandov s medzinárodnou účasťou
ISBN
80-8069-346-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
59-60
Publisher name
Slovenská polnohospodárská univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra
Event location
Nitra
Event date
Apr 22, 2004
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—