All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Monitoring of cholesterol content in eggs by FT-NIR

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000922" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000922 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Sledování obsahu cholesterolu ve vejcích pomocí FT-NIR

  • Original language description

    Cílem studie bylo stanovení obsahu cholesterolu ve vejcích domácích a z tržní sítě, s následným využitím získaných hodnot pro kalibraci FT-NIR. Byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p<0,01) obsahu cholesterolu ve vejcích, vyjádřeno jako mg/100 g žloutku, mg.g-1 vejce, mg na vejce a mg/100g vaječné hmoty. Průměrný obsah cholesterolu byl 205,07 +/- 52,50 mg pro domácí vejce a 183,15 +/- 45,95 mg pro vejce z tržní sítě. Pro kalibraci FT-NIR, v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS) bylopoužito 65 žloutků. Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny na základě korelačního koeficientu (R) = 0,996 a směrodatné odchylky kalibrace (SEC) = 212. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl mezi referenčními hodnotami a vypočítanými hodnota

  • Czech name

    Sledování obsahu cholesterolu ve vejcích pomocí FT-NIR

  • Czech description

    Cílem studie bylo stanovení obsahu cholesterolu ve vejcích domácích a z tržní sítě, s následným využitím získaných hodnot pro kalibraci FT-NIR. Byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p<0,01) obsahu cholesterolu ve vejcích, vyjádřeno jako mg/100 g žloutku, mg.g-1 vejce, mg na vejce a mg/100g vaječné hmoty. Průměrný obsah cholesterolu byl 205,07 +/- 52,50 mg pro domácí vejce a 183,15 +/- 45,95 mg pro vejce z tržní sítě. Pro kalibraci FT-NIR, v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS) bylopoužito 65 žloutků. Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny na základě korelačního koeficientu (R) = 0,996 a směrodatné odchylky kalibrace (SEC) = 212. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl mezi referenčními hodnotami a vypočítanými hodnota

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    sborník Hygiena alimentorum XXVII

  • ISBN

    80-7148-055-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    291-294

  • Publisher name

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Place of publication

    Košice

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article