The use of FT-NIR spectroscopy for detection of β- lactams in milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000949" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000949 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití FT-NIR ke stanovení reziduí β-laktamových antibiotik v mléce
Original language description
Cílem práce bylo využití blízké infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FT-NIR), v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS), pro stanovení obsahu β - laktamových antibiotik (penicilin a kloxacilin) v syrovém kravském mléce. Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny na základě korelačních koeficientů(R) a směrodatných odchylek kalibrace (SEC). Pro penicilin byly zjištěny hodnoty R = 0,951 a SEC = 0,004 a pro kloxacilin R = 0,871 a SEC = 0,007. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace.
Czech name
Využití FT-NIR ke stanovení reziduí β-laktamových antibiotik v mléce
Czech description
Cílem práce bylo využití blízké infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FT-NIR), v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS), pro stanovení obsahu β - laktamových antibiotik (penicilin a kloxacilin) v syrovém kravském mléce. Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny na základě korelačních koeficientů(R) a směrodatných odchylek kalibrace (SEC). Pro penicilin byly zjištěny hodnoty R = 0,951 a SEC = 0,004 a pro kloxacilin R = 0,871 a SEC = 0,007. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník vedeckých prác z II. vedeckej konferencie s medzinárodnou účasťou Bezpečnosť a kvalita potravín a surovín.
ISBN
80-8069-767-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
533-537
Publisher name
Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra, Slovenská republika
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—