Biogenic amines production in soft cheese by different storage practices
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00000952" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00000952 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Tvorba biogenních aminů v měkých zrajících sýrech při různých režimech skladování
Original language description
V práci byl sledován vliv různých skladovacích teplot na dynamiku tvorby vybraných biogenních aminů (BA) u sýrů zrajících pod mazem ve vztahu k dalším fyzikálně-chemickým parametrům (pH, tuk, sušina, aktivita vody, titrační kyselost, NaCl) a mikrobiálnímu obrazu (CPM, koliformní bakterie, Escherichia coli, enterokoky, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, kvasinky). BA byly stanoveny metodou RP-HPLC s fluorometrickou detekcí po předkolonové derivatizaci dansylchloridem. U sýrů byly nalezeny střední až vysoké koncentrace histaminu (HIS), tyraminu (TA), putrescinu (PUT) a kadaverinu (CAD), a to v závislosti na době a teplotě skladování. Obsahy tryptaminu (TR), sperminu (SPN) a spermidinu (SD) byly nízké. Obecně obsah aminů rostl během skladování a tovýznamně (P<= 0,01) v závislosti na teplotě. Znalost vlivu různých podmínek skladování na tvorbu biogenních aminů v sýrech je důležitým faktorem k možnosti posouzení rizika spojeného s jejich konsumací.
Czech name
Tvorba biogenních aminů v měkých zrajících sýrech při různých režimech skladování
Czech description
V práci byl sledován vliv různých skladovacích teplot na dynamiku tvorby vybraných biogenních aminů (BA) u sýrů zrajících pod mazem ve vztahu k dalším fyzikálně-chemickým parametrům (pH, tuk, sušina, aktivita vody, titrační kyselost, NaCl) a mikrobiálnímu obrazu (CPM, koliformní bakterie, Escherichia coli, enterokoky, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, kvasinky). BA byly stanoveny metodou RP-HPLC s fluorometrickou detekcí po předkolonové derivatizaci dansylchloridem. U sýrů byly nalezeny střední až vysoké koncentrace histaminu (HIS), tyraminu (TA), putrescinu (PUT) a kadaverinu (CAD), a to v závislosti na době a teplotě skladování. Obsahy tryptaminu (TR), sperminu (SPN) a spermidinu (SD) byly nízké. Obecně obsah aminů rostl během skladování a tovýznamně (P<= 0,01) v závislosti na teplotě. Znalost vlivu různých podmínek skladování na tvorbu biogenních aminů v sýrech je důležitým faktorem k možnosti posouzení rizika spojeného s jejich konsumací.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXXVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1800-1432
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
339-342
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Place of publication
Praha
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—