All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Application of near-infrared reflectance spectroscopy to the analysis of histamine content in cake of cheese

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001302" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001302 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Application of near-infrared reflectance spectroscopy to the analysis of histamine content in cake of cheese

  • Original language description

    Near-infrared reflectance (NIR) spectroscopy was used to analyze histamine content in cake of cheese. A set of 96 samples stored at 5 ?C during 7 weeks was used for instrument calibration by partial least squares (PLS) method. Spectra were measured in the reflectance mode with a compressive cell between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The following statistical values were obtained: correlation coefficient (R) = 0.930 and standard error of calibration (SEC) = 26.8. The calibration model developed was verified by cross validation. To validate the calibration, the same set of samples was used. Standard error of validation was 30.8 and R for the regression of measurements by reference method versus measurements by NIR spectroscopy was 0.907. There was no significant difference between calibration and cross validation.

  • Czech name

    Využití blízké infračervené reflektanční spektroskopie pro stanovení obsahu histaminu ve tvarůžcích

  • Czech description

    Pro stanovení obsahu histaminu v tvarůžcích byla použita infračervená reflektanční spektroskopie. 96 vzorků bylo skladováno při 5 ?C po dobu 7 týdnů. Pro kalibraci přístroje byla zvolena metoda částečných nejmenších čtverců (PLS). Spektra byla měřena kompresní kyvetou v modu reflektance mezi 10000 a 4000 cm-1, se 100 skeny. Byly zjištěny statistické hodnoty: korelační koeficient (R) = 0,930 a standardní chyba kalibrace (SEC) = 26,8. Kalibrační model byl ověřen pomocí křížové validace (stejná sada vzorků). Standardní chyba validace byla 30,8 a korelační koeficient 0,907. Nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi kalibrací a křížovou validací.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Proceeding book Risk factors of food chain VII.

  • ISBN

    978-80-8069-948-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    52-55

  • Publisher name

    Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre

  • Place of publication

    Nitra

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article