Application of near-infrared reflectance spectroscopy to the analysis of histamine content in cake of cheese
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001302" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001302 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Application of near-infrared reflectance spectroscopy to the analysis of histamine content in cake of cheese
Original language description
Near-infrared reflectance (NIR) spectroscopy was used to analyze histamine content in cake of cheese. A set of 96 samples stored at 5 ?C during 7 weeks was used for instrument calibration by partial least squares (PLS) method. Spectra were measured in the reflectance mode with a compressive cell between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The following statistical values were obtained: correlation coefficient (R) = 0.930 and standard error of calibration (SEC) = 26.8. The calibration model developed was verified by cross validation. To validate the calibration, the same set of samples was used. Standard error of validation was 30.8 and R for the regression of measurements by reference method versus measurements by NIR spectroscopy was 0.907. There was no significant difference between calibration and cross validation.
Czech name
Využití blízké infračervené reflektanční spektroskopie pro stanovení obsahu histaminu ve tvarůžcích
Czech description
Pro stanovení obsahu histaminu v tvarůžcích byla použita infračervená reflektanční spektroskopie. 96 vzorků bylo skladováno při 5 ?C po dobu 7 týdnů. Pro kalibraci přístroje byla zvolena metoda částečných nejmenších čtverců (PLS). Spektra byla měřena kompresní kyvetou v modu reflektance mezi 10000 a 4000 cm-1, se 100 skeny. Byly zjištěny statistické hodnoty: korelační koeficient (R) = 0,930 a standardní chyba kalibrace (SEC) = 26,8. Kalibrační model byl ověřen pomocí křížové validace (stejná sada vzorků). Standardní chyba validace byla 30,8 a korelační koeficient 0,907. Nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi kalibrací a křížovou validací.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Proceeding book Risk factors of food chain VII.
ISBN
978-80-8069-948-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
52-55
Publisher name
Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—