All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Physicochemical parameters and botanical origin of Czech honeys

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001324" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001324 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/62968335:_____/07:8P007181

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Physicochemical parameters and botanical origin of Czech honeys

  • Original language description

    In this study, 7 physicochemical parameters of quality and botanical origin of 37 honeys to be harvested in 2003 in Czech Republic were analyzed and evaluated. As found, the parameters fluctuated as follows: electrical conductivity 9.8 ? 127.3 mS.m-1; water content 15.0 ? 20.0 %; water activity 0.485 ? 0.607; pH value 3.64 ? 4.95; hydroxymethylfurfural content 0.00 ? 15.51 mg.kg-1; invertase activity 6.8 ? 238.1 U.kg-1; diastase activity 9.8 ? 40.9 degrees on Schade scale. Microscopic analysis of pollengrains showed that the main part of the honeys originated from rape, lime and acacia. Also, a dependence of electrical conductivity on the botanical origin was found, when rape and acacia honeys displayed the lowest electrical conductivity. The highestelectrical conductivity of all blossom honeys was found in lime tree honeys. Four monitored physicochemical parameters correlated with electrical conductivity of the honey with statistical significance (invertase activity ? p < 0.0001; pH

  • Czech name

    Fyzikálně-chemické parametry a botanický původ českých medů

  • Czech description

    V této studii bylo stanoveno 7 fyzikálně-chemických parametrů jakosti (elektrická vodivost 9,8-127,3 mS.m-1; obsah vody 15,0-20,0 %; vodní aktivita 0,485-0,607; hodnota pH 3,64-4,95; obsah hydroxymethylfurfuralu 0,00-15,51 mg.kg-1; aktivita invertázy 6,8-238,1 U.kg-1; aktivita diastázy 9,8-40,9 stupňů dle Schadeho) a botanický původ u 37 medů. Bylo zjištěno, že v roce 2003 v oblastech České republiky, odkud pocházely medy (jižní a severní Morava, východní a střední Čechy), hlavní část snůšky tvořila řepka, lípa a akát. Dále bylo zjištěno, že nejnižší vodivost mají medy pocházející převážně z řepky nebo z akátu. Nejvyšší vodivost z květových medů byla zjištěna u medů pocházejících z lípy. Čtyři ze sledovaných fyzikálně-chemických parametrů vykazovaly statisticky významnou závislost na elektrické vodivosti medů (aktivita invertázy ? p < 0,0001; hodnota pH ? p < 0,0001; aktivita diastázy ? p < 0,001; vodní aktivita ? p < 0,05).

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of Food and Nutrition Research

  • ISSN

    1336-8672

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    46

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    SK - SLOVAKIA

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    167-173

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database