Physicochemical parameters and botanical origin of Czech honeys
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001324" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001324 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62968335:_____/07:8P007181
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Physicochemical parameters and botanical origin of Czech honeys
Original language description
In this study, 7 physicochemical parameters of quality and botanical origin of 37 honeys to be harvested in 2003 in Czech Republic were analyzed and evaluated. As found, the parameters fluctuated as follows: electrical conductivity 9.8 ? 127.3 mS.m-1; water content 15.0 ? 20.0 %; water activity 0.485 ? 0.607; pH value 3.64 ? 4.95; hydroxymethylfurfural content 0.00 ? 15.51 mg.kg-1; invertase activity 6.8 ? 238.1 U.kg-1; diastase activity 9.8 ? 40.9 degrees on Schade scale. Microscopic analysis of pollengrains showed that the main part of the honeys originated from rape, lime and acacia. Also, a dependence of electrical conductivity on the botanical origin was found, when rape and acacia honeys displayed the lowest electrical conductivity. The highestelectrical conductivity of all blossom honeys was found in lime tree honeys. Four monitored physicochemical parameters correlated with electrical conductivity of the honey with statistical significance (invertase activity ? p < 0.0001; pH
Czech name
Fyzikálně-chemické parametry a botanický původ českých medů
Czech description
V této studii bylo stanoveno 7 fyzikálně-chemických parametrů jakosti (elektrická vodivost 9,8-127,3 mS.m-1; obsah vody 15,0-20,0 %; vodní aktivita 0,485-0,607; hodnota pH 3,64-4,95; obsah hydroxymethylfurfuralu 0,00-15,51 mg.kg-1; aktivita invertázy 6,8-238,1 U.kg-1; aktivita diastázy 9,8-40,9 stupňů dle Schadeho) a botanický původ u 37 medů. Bylo zjištěno, že v roce 2003 v oblastech České republiky, odkud pocházely medy (jižní a severní Morava, východní a střední Čechy), hlavní část snůšky tvořila řepka, lípa a akát. Dále bylo zjištěno, že nejnižší vodivost mají medy pocházející převážně z řepky nebo z akátu. Nejvyšší vodivost z květových medů byla zjištěna u medů pocházejících z lípy. Čtyři ze sledovaných fyzikálně-chemických parametrů vykazovaly statisticky významnou závislost na elektrické vodivosti medů (aktivita invertázy ? p < 0,0001; hodnota pH ? p < 0,0001; aktivita diastázy ? p < 0,001; vodní aktivita ? p < 0,05).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Food and Nutrition Research
ISSN
1336-8672
e-ISSN
—
Volume of the periodical
46
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
SK - SLOVAKIA
Number of pages
7
Pages from-to
167-173
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—