All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Content of hydroxymethylfurfural and related compounds in milk

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001327" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001327 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Content of hydroxymethylfurfural and related compounds in milk

  • Original language description

    In this study was determined content of hydroxymethylfurfural (HMF) and related compounds (furfural (F), methylfurfural (MF) and furylmethylcetone (FMC)) in ultra-high-temperature-treated (UHT) milk. The samples of milk were sorted according to fatness (fat-extracted milk - 8 samples, half-fat milk - 10 samples, whole milk - 4 samples). Furfural compounds content was determined using RP-HPLC with UV detection. HMF contents ranged from 21.2 to 66.8 ?g.(100 ml)-1, F contents ranged from 1.0 to 9.8 ?g.(100ml)-1. No MF and FMC were detected in the analysed samples. It was found that fat content in milk did not influence neither HMF content nor F content.

  • Czech name

    Obsah hydroxymethylfurfuralu a příbuzných látek v mléce

  • Czech description

    V této studii jsme se zabývali stanovením hydroxymethylfurfuralu (HMF) a jemu příbuzných látek (furfuralu, methylfurfuralu a furylmethylketonu), které mohou vznikat v průběhu tepelného ošetření mléka. Zavedli jsme metodu ke stanovení těchto látek v mlécepomocí HPLC na základě již dříve zavedené metody pro stanovení HMF v medu. Vyšetřili jsme vzorky UHT mléka různé tučnosti pocházející od různých výrobců z ČR. Obsah HMF se v těchto vzorcích mléka pohyboval v rozmezí hodnot 21,2 - 66,8 ?g.(100 ml)-1, obsah furfuralu (F) v rozmezí hodnot 1,0 - 9,8 ?g.(100 ml)-1. Koncentrace dalších dvou stanovovaných látek byly pod mezí detekce metody. Zjistili jsme, že obsah tuku v mléce nemá vliv na množství HMF ani na množství F.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2007

  • ISBN

    978-80-7080-661-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    170-174

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article