Content of hydroxymethylfurfural and related compounds in milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001327" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001327 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Content of hydroxymethylfurfural and related compounds in milk
Original language description
In this study was determined content of hydroxymethylfurfural (HMF) and related compounds (furfural (F), methylfurfural (MF) and furylmethylcetone (FMC)) in ultra-high-temperature-treated (UHT) milk. The samples of milk were sorted according to fatness (fat-extracted milk - 8 samples, half-fat milk - 10 samples, whole milk - 4 samples). Furfural compounds content was determined using RP-HPLC with UV detection. HMF contents ranged from 21.2 to 66.8 ?g.(100 ml)-1, F contents ranged from 1.0 to 9.8 ?g.(100ml)-1. No MF and FMC were detected in the analysed samples. It was found that fat content in milk did not influence neither HMF content nor F content.
Czech name
Obsah hydroxymethylfurfuralu a příbuzných látek v mléce
Czech description
V této studii jsme se zabývali stanovením hydroxymethylfurfuralu (HMF) a jemu příbuzných látek (furfuralu, methylfurfuralu a furylmethylketonu), které mohou vznikat v průběhu tepelného ošetření mléka. Zavedli jsme metodu ke stanovení těchto látek v mlécepomocí HPLC na základě již dříve zavedené metody pro stanovení HMF v medu. Vyšetřili jsme vzorky UHT mléka různé tučnosti pocházející od různých výrobců z ČR. Obsah HMF se v těchto vzorcích mléka pohyboval v rozmezí hodnot 21,2 - 66,8 ?g.(100 ml)-1, obsah furfuralu (F) v rozmezí hodnot 1,0 - 9,8 ?g.(100 ml)-1. Koncentrace dalších dvou stanovovaných látek byly pod mezí detekce metody. Zjistili jsme, že obsah tuku v mléce nemá vliv na množství HMF ani na množství F.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2007
ISBN
978-80-7080-661-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
170-174
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—