Effect of milk heat treatment on furfural compounds formation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001326" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001326 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effect of milk heat treatment on furfural compounds formation
Original language description
In this study was determined content of furfural compounds (hydroxymethylfurfural (HMF), furfural (F), methylfurfural (MF) and furylmethylcetone (FMC)) in ultra-high-temperature-treated (UHT) milk using RP-HPLC with UV detection. HMF contents ranged from21.2 to 66.8 ?g.(100 ml)-1, F contents ranged from 1.0 to 9.8 ?g.(100 ml)-1. No MF and FMC were detected in the analysed samples. Then the samples were heated on 5 various conditions (temperature 60, 80 and 100 °C; time 0, 5, 10 minutes). It was found that HMF content increased direct proportionaly and statistical significantly. But F content varied during heating statistical insignificantly.
Czech name
Vliv tepelného ošetření mléka na vznik furfuralových sloučenin
Czech description
V této studii byl stanoven obsah furfuralových sloučenin (hydroxymethylfurfural (HMF), furfural (F), methylfurfural (MF) a furylmethylketon (FMC)) v UHT mléce pomocí metody RP-HPLC s UV detekcí. Obsah HMF se pohyboval v rozmezí od 21,2 do 66,8 ?g.(100 ml)-1, obsah F od 1,0 do 9,8 ?g.(100 ml)-1. V analyzovaných vzorcích nebyly detekovány MF a FMC. Vzorky UHT mléka byly dále zahřívány při 5 různých podmínkách (teploty 60, 80 a 100 °C; čas 0, 5, 10 minut). Bylo zjištěno, že obsah hydroxymethylfurfuralu, který je potenciálním karcinogenem, vzrůstá při zahřívání mléka přímo úměrně se zvyšující se teplotou a délkou jejího působení, zatímco furfural, který je další sloučeninou vznikající v průběhu Maillardovy reakce, v průběhu zahřívání kolísá bez známky pravidelnosti.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXVIII 2007
ISBN
978-80-8077-055-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
205-207
Publisher name
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Place of publication
Košice
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—