All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of milk heat treatment on furfural compounds formation

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001326" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001326 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Effect of milk heat treatment on furfural compounds formation

  • Original language description

    In this study was determined content of furfural compounds (hydroxymethylfurfural (HMF), furfural (F), methylfurfural (MF) and furylmethylcetone (FMC)) in ultra-high-temperature-treated (UHT) milk using RP-HPLC with UV detection. HMF contents ranged from21.2 to 66.8 ?g.(100 ml)-1, F contents ranged from 1.0 to 9.8 ?g.(100 ml)-1. No MF and FMC were detected in the analysed samples. Then the samples were heated on 5 various conditions (temperature 60, 80 and 100 °C; time 0, 5, 10 minutes). It was found that HMF content increased direct proportionaly and statistical significantly. But F content varied during heating statistical insignificantly.

  • Czech name

    Vliv tepelného ošetření mléka na vznik furfuralových sloučenin

  • Czech description

    V této studii byl stanoven obsah furfuralových sloučenin (hydroxymethylfurfural (HMF), furfural (F), methylfurfural (MF) a furylmethylketon (FMC)) v UHT mléce pomocí metody RP-HPLC s UV detekcí. Obsah HMF se pohyboval v rozmezí od 21,2 do 66,8 ?g.(100 ml)-1, obsah F od 1,0 do 9,8 ?g.(100 ml)-1. V analyzovaných vzorcích nebyly detekovány MF a FMC. Vzorky UHT mléka byly dále zahřívány při 5 různých podmínkách (teploty 60, 80 a 100 °C; čas 0, 5, 10 minut). Bylo zjištěno, že obsah hydroxymethylfurfuralu, který je potenciálním karcinogenem, vzrůstá při zahřívání mléka přímo úměrně se zvyšující se teplotou a délkou jejího působení, zatímco furfural, který je další sloučeninou vznikající v průběhu Maillardovy reakce, v průběhu zahřívání kolísá bez známky pravidelnosti.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXVIII 2007

  • ISBN

    978-80-8077-055-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    205-207

  • Publisher name

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Place of publication

    Košice

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article