Hydroxymethylfurfural ? endogenic foreign substance in foodstuffs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001325" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001325 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Hydroxymethylfurfural ? endogenic foreign substance in foodstuffs
Original language description
In this work, hydroxymethylfurfural (HMF) content was determined by the HPLC method in 8 food commodity groups. The samples were purchased in the Czech market network and they covered a representative range of manufacturers. The highest HMF content was in honeys from Czech market network and ranged between 1.3 - 236.2 mg.kg-1, in ketchups it ranged between 0.8 - 189.8 mg.kg-1 and in jams between 4.5 - 159.6 mg.kg-1. The lowest HMF content was in UHT milk and ranged between 0.2 ? 0.7 mg.l-1, in juices itranged between 0.1 - 2.8 mg.kg-1, in honeys from Czech beekeepers it ranged between 0.0 - 4.9 mg.kg-1 and in fruit baby foods the content of HMF amounted to 2.1 - 9.8 mg.kg-1. The middle HMF content was determined in tomato purées (it ranged between 2.8- 84.2 mg.kg-1) and in syrups (ranged from 1.3 to 27.3 mg.kg-1).
Czech name
Hydroxymethylfurfural ? endogenní cizorodá látka v potravinách
Czech description
V této studii byl pomocí metody HPLC stanoven obsah HMF v 8 komoditách potravin. Vzorky byly získány z tržní sítě České republiky a představovaly reprezentativní spektrum výrobců. Nejvyšší koncentrace HMF byly zjištěny v medech odebraných z tržní sítě (1,3 ? 236,2 mg.kg-1), kečupech (0,8 ? 189,8 mg.kg-1) a džemech (4,5 ? 159,6 mg.kg-1). Nejnižší hodnoty obsahu HMF byly v UHT mléce (0,2 ? 0,7 mg.l-1), džusech (0,1 ? 2,8 mg.kg-1), medech odebraných přímo od českých včelařů (0,0 ? 4,9 mg.kg-1) a ovocných dětských výživách (2,1 ? 9,8 mg.kg-1). V rajských protlacích a sirupech byly stanoveny střední hodnoty obsahu HMF z těchto analyzovaných druhů potravin.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
zborník Bezpečnosť a kvalita potravín
ISBN
978-80-8069-860-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
131-134
Publisher name
Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—