All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Hydroxymethylfurfural ? endogenic foreign substance in foodstuffs

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001325" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001325 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Hydroxymethylfurfural ? endogenic foreign substance in foodstuffs

  • Original language description

    In this work, hydroxymethylfurfural (HMF) content was determined by the HPLC method in 8 food commodity groups. The samples were purchased in the Czech market network and they covered a representative range of manufacturers. The highest HMF content was in honeys from Czech market network and ranged between 1.3 - 236.2 mg.kg-1, in ketchups it ranged between 0.8 - 189.8 mg.kg-1 and in jams between 4.5 - 159.6 mg.kg-1. The lowest HMF content was in UHT milk and ranged between 0.2 ? 0.7 mg.l-1, in juices itranged between 0.1 - 2.8 mg.kg-1, in honeys from Czech beekeepers it ranged between 0.0 - 4.9 mg.kg-1 and in fruit baby foods the content of HMF amounted to 2.1 - 9.8 mg.kg-1. The middle HMF content was determined in tomato purées (it ranged between 2.8- 84.2 mg.kg-1) and in syrups (ranged from 1.3 to 27.3 mg.kg-1).

  • Czech name

    Hydroxymethylfurfural ? endogenní cizorodá látka v potravinách

  • Czech description

    V této studii byl pomocí metody HPLC stanoven obsah HMF v 8 komoditách potravin. Vzorky byly získány z tržní sítě České republiky a představovaly reprezentativní spektrum výrobců. Nejvyšší koncentrace HMF byly zjištěny v medech odebraných z tržní sítě (1,3 ? 236,2 mg.kg-1), kečupech (0,8 ? 189,8 mg.kg-1) a džemech (4,5 ? 159,6 mg.kg-1). Nejnižší hodnoty obsahu HMF byly v UHT mléce (0,2 ? 0,7 mg.l-1), džusech (0,1 ? 2,8 mg.kg-1), medech odebraných přímo od českých včelařů (0,0 ? 4,9 mg.kg-1) a ovocných dětských výživách (2,1 ? 9,8 mg.kg-1). V rajských protlacích a sirupech byly stanoveny střední hodnoty obsahu HMF z těchto analyzovaných druhů potravin.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    zborník Bezpečnosť a kvalita potravín

  • ISBN

    978-80-8069-860-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    131-134

  • Publisher name

    Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre

  • Place of publication

    Nitra

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article