Content of hydroxymethylfurfural in selected foodstuffs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000189" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000189 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Obsah hydroxymethylfurfuralu ve vybraných potravinách
Original language description
V této práci byl stanoven obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF) v medech a ve vybraných zeleninových a ovocných výrobcích, kterými byly rajské protlaky, kečupy, džusy, džemy a marmelády, sirupy a ovocné dětské přesnídávky. Celkem bylo analyzováno 92 vzorků,a to metodou HPLC. Vzorky zeleninových a ovocných výrobků byly zakoupeny v obchodní síti ČR tak, aby představovaly reprezentativní spektrum výrobců a výrobků zastoupených na českém trhu. Vzorky medů byly získány přímo od včelařů z ČR ze snůšky 2003. Nalezené koncentrace HMF v analyzovaných výrobcích se pohybovaly v rozmezí od hodnot prakticky nulových (resp. pod mezí detekce použité metody) až do 189,9 mg.kg-1, přičemž nejnižší hodnoty byly nalezeny v džusech a medech a nejvyšší v kečupech, džemech a rajských protlacích.
Czech name
Obsah hydroxymethylfurfuralu ve vybraných potravinách
Czech description
V této práci byl stanoven obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF) v medech a ve vybraných zeleninových a ovocných výrobcích, kterými byly rajské protlaky, kečupy, džusy, džemy a marmelády, sirupy a ovocné dětské přesnídávky. Celkem bylo analyzováno 92 vzorků,a to metodou HPLC. Vzorky zeleninových a ovocných výrobků byly zakoupeny v obchodní síti ČR tak, aby představovaly reprezentativní spektrum výrobců a výrobků zastoupených na českém trhu. Vzorky medů byly získány přímo od včelařů z ČR ze snůšky 2003. Nalezené koncentrace HMF v analyzovaných výrobcích se pohybovaly v rozmezí od hodnot prakticky nulových (resp. pod mezí detekce použité metody) až do 189,9 mg.kg-1, přičemž nejnižší hodnoty byly nalezeny v džusech a medech a nejvyšší v kečupech, džemech a rajských protlacích.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
266-269
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Place of publication
PRAHA
Event location
Skalský dvůr
Event date
May 24, 2004
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—