Immunohistochemical determination of vegetable proteins in meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F08%3A00001971" target="_blank" >RIV/62157124:16270/08:00001971 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Imunohistochemické stanovení rostlinných bílkovin v masných výrobcích
Original language description
Do masných výrobků je tradičně z technologických a ekonomických důvodů přidávána čistá pšeničná bílkovina (lepek) či pšeničná mouka, ale také sojová mouka, sojový izolát i koncentrát. Rostlinné bílkoviny mohou být používány k falšování potravin a u přecitlivělých jedinců mohou navíc vyvolávat alergie. Proto je nutný rozvoj metod stanovujících rostlinné bílkoviny ve výrobcích. Mezi používané metody patří imunohistochemické metody, které využívají výhod méně používaných histochemických metod a zároveň vysokou citlivost imunologických metod. Na modelových vzorcích jsem porovnávali výsledky získané přehledným a cíleným mikroskopickým barvením s výsledky získanými imunohostochemickým zpracováním vzorků. Dle výsledků se imunohistochemická metoda zdá vhodná pro stanovení pšeničné i sojové bílkoviny, zatímco u pšeničné mouky je naopak výhodnější použití standartních barvících metod.
Czech name
Imunohistochemické stanovení rostlinných bílkovin v masných výrobcích
Czech description
Do masných výrobků je tradičně z technologických a ekonomických důvodů přidávána čistá pšeničná bílkovina (lepek) či pšeničná mouka, ale také sojová mouka, sojový izolát i koncentrát. Rostlinné bílkoviny mohou být používány k falšování potravin a u přecitlivělých jedinců mohou navíc vyvolávat alergie. Proto je nutný rozvoj metod stanovujících rostlinné bílkoviny ve výrobcích. Mezi používané metody patří imunohistochemické metody, které využívají výhod méně používaných histochemických metod a zároveň vysokou citlivost imunologických metod. Na modelových vzorcích jsem porovnávali výsledky získané přehledným a cíleným mikroskopickým barvením s výsledky získanými imunohostochemickým zpracováním vzorků. Dle výsledků se imunohistochemická metoda zdá vhodná pro stanovení pšeničné i sojové bílkoviny, zatímco u pšeničné mouky je naopak výhodnější použití standartních barvících metod.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B53004" target="_blank" >1B53004: Qualitative and quantitative diagnostics of particles of plant and animal origin in foodstuffs using histochemical or immunohistochemical methods.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
sborník příspěvků konference Proteiny 2008
ISBN
978-80-7318-706-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Place of publication
Zlín
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—