All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of dehulled lupin seeds on increase of protein nutritive value

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F08%3A00001980" target="_blank" >RIV/62157124:16270/08:00001980 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv odslupkovaných lupinových semen na zvýšení nutriční hodnoty proteinu

  • Original language description

    Cílem předložené studie bylo zjistit, jak se kvantitativně, případně kvalitativně, změní kvalita proteinu (obsah aminokyselin) v produktu (jádro), který vznikl odslupkováním semen jednotlivých odrůd rodu Lupinus registrovaných v České republice (AMIGA, APR 82, BOREGINE, BORNAL, BORUTA, LAL, OLEŽKA, PROBOR). Bylo provedeno stanovení hrubého proteinu (N x 6,25) a aminoanalýza 16 základních aminokyselin. Odslupkováním se vysoce průkazně (P <= 0,01) zvýšil obsah hrubého proteinu u sledovaných odrůd v průměru z 358,20 g.kg-1 (semeno) na 461,90 g.kg-1 (jádro), tj. o 23,55 %. U všech sledovaných aminokyselin, vyjma alaninu (Ala), byl vzestup hrubého proteinu v jádře provázen i vysoce průkazným (P <= 0,01) vzestupem jednotlivých aminokyselin.

  • Czech name

    Vliv odslupkovaných lupinových semen na zvýšení nutriční hodnoty proteinu

  • Czech description

    Cílem předložené studie bylo zjistit, jak se kvantitativně, případně kvalitativně, změní kvalita proteinu (obsah aminokyselin) v produktu (jádro), který vznikl odslupkováním semen jednotlivých odrůd rodu Lupinus registrovaných v České republice (AMIGA, APR 82, BOREGINE, BORNAL, BORUTA, LAL, OLEŽKA, PROBOR). Bylo provedeno stanovení hrubého proteinu (N x 6,25) a aminoanalýza 16 základních aminokyselin. Odslupkováním se vysoce průkazně (P <= 0,01) zvýšil obsah hrubého proteinu u sledovaných odrůd v průměru z 358,20 g.kg-1 (semeno) na 461,90 g.kg-1 (jádro), tj. o 23,55 %. U všech sledovaných aminokyselin, vyjma alaninu (Ala), byl vzestup hrubého proteinu v jádře provázen i vysoce průkazným (P <= 0,01) vzestupem jednotlivých aminokyselin.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QG60142" target="_blank" >QG60142: Utilization of selected lupin varieties in nutrition of farm animals.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    sborník Dni výživy a veterinárnej dietetiky VIII.

  • ISBN

    978-80-8077-079-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Place of publication

    Košice

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article