Effect of dehulled lupin seeds on increase of protein nutritive value
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F08%3A00001980" target="_blank" >RIV/62157124:16270/08:00001980 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv odslupkovaných lupinových semen na zvýšení nutriční hodnoty proteinu
Original language description
Cílem předložené studie bylo zjistit, jak se kvantitativně, případně kvalitativně, změní kvalita proteinu (obsah aminokyselin) v produktu (jádro), který vznikl odslupkováním semen jednotlivých odrůd rodu Lupinus registrovaných v České republice (AMIGA, APR 82, BOREGINE, BORNAL, BORUTA, LAL, OLEŽKA, PROBOR). Bylo provedeno stanovení hrubého proteinu (N x 6,25) a aminoanalýza 16 základních aminokyselin. Odslupkováním se vysoce průkazně (P <= 0,01) zvýšil obsah hrubého proteinu u sledovaných odrůd v průměru z 358,20 g.kg-1 (semeno) na 461,90 g.kg-1 (jádro), tj. o 23,55 %. U všech sledovaných aminokyselin, vyjma alaninu (Ala), byl vzestup hrubého proteinu v jádře provázen i vysoce průkazným (P <= 0,01) vzestupem jednotlivých aminokyselin.
Czech name
Vliv odslupkovaných lupinových semen na zvýšení nutriční hodnoty proteinu
Czech description
Cílem předložené studie bylo zjistit, jak se kvantitativně, případně kvalitativně, změní kvalita proteinu (obsah aminokyselin) v produktu (jádro), který vznikl odslupkováním semen jednotlivých odrůd rodu Lupinus registrovaných v České republice (AMIGA, APR 82, BOREGINE, BORNAL, BORUTA, LAL, OLEŽKA, PROBOR). Bylo provedeno stanovení hrubého proteinu (N x 6,25) a aminoanalýza 16 základních aminokyselin. Odslupkováním se vysoce průkazně (P <= 0,01) zvýšil obsah hrubého proteinu u sledovaných odrůd v průměru z 358,20 g.kg-1 (semeno) na 461,90 g.kg-1 (jádro), tj. o 23,55 %. U všech sledovaných aminokyselin, vyjma alaninu (Ala), byl vzestup hrubého proteinu v jádře provázen i vysoce průkazným (P <= 0,01) vzestupem jednotlivých aminokyselin.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QG60142" target="_blank" >QG60142: Utilization of selected lupin varieties in nutrition of farm animals.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
sborník Dni výživy a veterinárnej dietetiky VIII.
ISBN
978-80-8077-079-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Place of publication
Košice
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—